sosyal


Results for "sosyal"

Dictionary of Economics

SOSYAL MUHASEBE

(Dictionary of Economics) :
Milli gelir ve harcama hesaplarının ekonominin değişik sektörleri arasındaki işlemlerinin göstergesidir. Her sektörün ya da sektör içindeki parçaların girdi, kaynak ve çıktıklarının dağılımını göstermek amacı ile matris tablolar hazırlanır. Örneğin üretim dikkate alındğında hazırlanan tablolarda her sanayide ne kadar yerli ne kadar ithal girdi kullanıldığı, maaş ve ücretlere ne kadar ödemede bulunulduğu, çıktıların ne kadarının diğer endüstrilere satıldığı, ne kadarının devlet tarafından tüketildiği ve ne kadarının ihraç edildiği gösterilmektedir.
Dictionary of Economics

SOSYAL PLANLAMA

(Dictionary of Economics) :
Sosyal kurumlar ve kaynaklarla ilgili olan geleceğe ait hareketler hakkında planlar yapmaktadır. İktisadi planlamanın en önemli yanlarından biri olan kalkınma planlaması, planların yalnızca iktisadi hesaplara dayandırılamayacağını göz önüne alarak sosyal planlamayı da kapsamaktadır. Bu gibi durumlarda, sosyal planlama iktisadi planlamanın bir tamamlayıcısı olma niteliğini kazanmakta ve to4plumun iktisat dışı faaliyetlerinin planlanması anlamına gelmektedir. İkinci Dünya Savaşından sonra uluslararası kuruluşların da çabaları ile sosyal planlama yaygın hale gelmiştir.
Dictionary of Economics

SOSYAL REFAH DEVLETİ

(Dictionary of Economics) :
Devletin toplum refahını sağlamak için sorumluluklar yüklenerek sosyal yardım harcamalarını arttırması, sağlık eğitim ve beslenme alanlarında minimum garantilerin gerçekleştirmesi, iş bulma ve çalışmada gerekli önlemleri alması gibi önlemler refah devleti kapsamına girer.
Dictionary of Economics

SOSYAL SABİT SERMAYE

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin enerji üretiminde kullanılan barajlar ve santraller, eğitim kurumları, yol ve sulama kanalları sosyal sabit sermaye kapsamına girer.
Dictionary of Economics

ÜTOPİST SOSYALİZM (İdealist Sosyalizm)

(Dictionary of Economics) :
19. yüzyıldaki sol akımlardan biridir. Ütopist Sosyalistlerin en büyük kolu, Saint Simon ve onu izleyen iktisatçılardır. Saint Simon Hıristiyanlığın artık devrini tamamladığını ve din duygusu yerine yeni inanç olarak sosyalizmi ikame etmek gerektiğini düşünmüştür. Kişi çıkarlarına göre kurulmuş olan iktisadi ve sosyal düzeni değiştirerek yerine iktidarın teknokratlarda toplanacağı bir rejim kurulmasını istemiştir. Üretimin devlet eliyle yürütülmesin faydalı görmüştür.Buna karşılık mülkiyet hakkının tamamen kaldırılmasını zorunlu saymamıştır. Dış ticarette serbest mübadele sisteminin uygulanmasına itiraz edememiştir. Simonu izleyen Enfantin, Bazard ve diğerleri açıkça kollaktivistdirler. Özel mülkiyete karşıdırlar. Mirasın kaldırılmasını istemişlerdir. Herkese hayatta eşit şans tanınmasını ve ehliyetine göre yer verilmesini istemişlerdir. Diğer ütopist sosyalistler arasında Charles Fourler, Robert Owevn ve Joseph Proudhon sayılabilir.