sosyal


Results for "sosyal"

Dictionary of Economics

İLMİ SOSYALİZM

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Marksizm)
Dictionary of Economics

KÜRSÜ SOSYALİSTLERİ

(Dictionary of Economics) :
1872 yılında Eisenachda toplanan Alman üniversite hocalarının temsil ettiği akım. Önde gelen temsilcileri Gustaw Schmoller ve Adolph Wagnerdir. Akımın yandaşları özel mülkiyeti reddetmemekle beraber, devletin ekonomik hayatı düzenlemesini ve kontrol altında tutmasını savunurlar. Devlet müdahalesinin sınırlarının ülkelerin bünyelerine ve yaşanan çağın özelliklerine göre ayarlanacağını ileri süren kürsü sosyalistleri manchester Okuluna karºi cephe almiºlardir.
Dictionary of Economics

SOSYAL KAYITSIZLIK EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Samuelson tarafından geliştirilen bir kavramdır. Bergsoncu bir sosyal refah fonksiyonu, toplum refahı ile kişisel tatminler (rafah arasında ilişki kurar. Kişinin refahındaki değişmeler toplum refahını aynı yönde etkiler. Buradan hareketle, bir sosyal refah fonksiyonunu kişisel tatminler yolu ile değil, mal miktarı ile belirtmek mümkündür.
Dictionary of Economics

SOSYALİZM

(Dictionary of Economics) :
Sosyalizm, üretim araçlarında özel mülkiyet yerine toplumsal mülkiyeti sağlamayı ve insanın insan sömürmesini önlemeyi amaçlar. Buna göre üretim kar amacı ile değil toplumsal ihtiyaçların karşılanması amacı ile yapılmalıdır. Bireyin özgürleşmesi bu düşünce akımının temel ilkesidir. 19. yüzyılda bu doktrinin gelişmesinde, bir yanda kapitalizmin geniş halk kitleleri üzerindeki olumsuz etkileri, diğer yandan da liberalizmin vaadettiği şartlar büyük ölçüde etkili o4lmuştur. Kapitalizm oluşturduğu iktisadi eşitsizliklerle liberalizmin vaadettikleri arasındaki farklılıkların doğurduğu sosyalist eleştiri aynı zamanda 19. yüzyıl Batı Avrupasının egemen düşünce akımlarının da etkisi altında kalmıştır. Sosyalist eleştiri kapitalist sistemi ıslah etmek değil, onun yerine yeni bir toplumsal düzeni kurma isteğinden doğmuştur.
Dictionary of Economics

SOSYAL MALİYET

(Dictionary of Economics) :
Bir ekonomik faaliyetin toplumsal açıdan söz konusu olan maliyeti. Örneğin bir metronun yapım kararı, yalnız metronun kaça mal olacağı değil aynı zamanda sosyal maliyetini de kapsamalıdır. Metronun civarındaki evlerde oturanların gürültüden gece uykularının aksamasını nakdi olarak ölçmek zordur. Ancak, metronun yapımı ile zamandan sağlanan tasarruf ya da metronun geçtiği hatlara karşılık gelen yollarda daha az otomobilin geçmesi ile trafiğin hafilemesi ve böylece daha az trafik kazalarının olma ihtimali hesaplanabilir. Çeşitli projeler arasında bu tip faydaların karşılaştırılması kamu otoritelerini metro kararına yöneltebilir.