t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TİCARET RÜZGARLAR ÜSTÜ

(Meteorological Glossary) :
(OVERTRADES) [i]Düzenli ticaret rüzgarlarının üst seviyelerinde, yaklaşık yerden 20 km yukarıda kuzeydoğu yönlerinden ekvatora doğru esen rüzgarlara verilen isim.
Meteorological Glossary

TİCARET RÜZGARLARI

(Meteorological Glossary) :
(TRADE WINDS) [i]Her iki yarım kürede, alt-tropikal yüksek basınç merkezlerinden - 30 ° Kuzey ve 30 ° Güney enlemleri merkezli- ekvatoral oluğa doğru esen sürekli, doğulu kuşağa verilen isim. Aşağı seviye rüzgarlarıdır ve en önemli özelliği esme yönünde tutarlı olmasıdır. Kuzey Yarımkürede kuzeydoğu yönünden esen ticaret rüzgarları Güney Yarımkürede güneydoğu yönünden eser. Bu rüzgarlar, ekvator bölgesinin daha fazla güneş ışığı alması, daha fazla ısınması sonucu oluştuğundan, yerküre genel sirkülasyonunun bir parçasıdır. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi nedeniyle oluşan koriolis kuvveti sonucunda kuzeydoğu ve güneydoğu yönüne saptırılırlar.
Meteorological Glossary

TİPİ

(Meteorological Glossary) :
(BLIZZARD) [i]Çoğunlukla yerden aldığı kar tanelerini havada savuran, şiddetli, yoğun ve soğuk rüzgar/fırtına. Bu olayın gerçekleşebilmesi için; kuvvetli rüzgarın, çok düşük sıcaklığın ve havada savrulan karın olması gerekir. Tipi için gerekli olan rüzgar 35 mil/ saati geçmeli, görüş çeyrek milden daha az olmalı ve bu olay en az üç saat sürmelidir.
Meteorological Glossary

TİPİ-BORAN

(Meteorological Glossary) :
(PURGA) [i]Kışın Kuzey ve Orta Sibirya üzerinde görülen, Güney Rusya ve Kuzey Amerika'daki tipi benzeri bir fırtınaya verilen isim. POORGA ile eş anlamlıdır.
Meteorological Glossary

TİTREŞİM

(Meteorological Glossary) :
(RESONANCE) [i]Sistemin doğal titreşim sıklığına eşit veya hemen hemen eşit bir dış uyaran tarafından sistemin uyarılması durumunda, sistem içinde anormal büyüklükte titreşim üretilmesi durumu. Burada önemli olan dış uyaranın titreşim sıklığı ile sistemin titreşim sıklığının birbirine uyması durumunda sistemin titreşim genliğinde bir artışın gerçekleşmesidir.