t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TOZ-KUM FIRTINASI

(Meteorological Glossary) :
(HABOOB) [i]Arapça 'habb', 'esmek' kelimesinden türemiş ve Sudanlılar tarafından kullanılan bu terim, Mayıs ve Eylül ayları arasındaki kurak dönemde, Arap ve Mısır çölleri ile Hindistan'ın yüksek platolarında, toz ve kum parçacıklarının kuvvetli rüzgar tarafından havaya taşınmasıyla oluşan yoğun kum ve toz fırtınasını tanımlamak için kullanılır. Toz ve kum fırtınası daha çok, ısınmanın ve konvektif faaliyetin fazla olduğu öğle saatleri ve sonrasında gözlenir, kum veya toz yerden 1500 - 2000 metreye kadar yükselir, yaklaşık 2 saat kadar sürer, elektrik direklerinin yıkılmasına ve çatıların uçmasına neden olur.
Meteorological Glossary

TRAMONTANA

(Meteorological Glossary) :
(TRAMONTANA) [i]İtalya'nın batı kıyıları ile Korsika açıklarında kışın hemen hemen kalıcı olarak esen kuzeyli ve kuzeydoğulu rüzgarlara verilen yerel isim. Hiçbir zaman fırtına hızına erişemeyen bu rüzgar estiği alanda rahat ve iyi bir havanın oluşmasını sağlar. Bu rüzgarların estiği zamandaki sinoptik durum incelendiğinde Adriyatik Denizi üzerinde bir alçak basınç merkezi ile daha batısında bir yüksek basınç merkezi olduğu görülür.
Meteorological Glossary

TRANSMİSSOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(TRANSMISSOMETER) [i]İki sabit nokta arasındaki atmosferik taşınımı sürekli olarak kaydeden elektronik alet. Atmosfer boyunca ışığın taşınımını belirlemek yatay görüş mesafesinin belirlenmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır.
Meteorological Glossary

TRASE

(Meteorological Glossary) :
(TRACE) [i]Genellikle ölçülemeyen veya kayda değer olmayan miktarlar için kullanılan terim. Yerde 1 mm. den daha az yağış veya 1 mm. den az kar örtüsü bulunması durumunda kullanılan terim. Bu terim meteorolojiye kimyadan geçmiştir.
Meteorological Glossary

TROF/OLUK

(Meteorological Glossary) :
(TROUGH) [i]Alçak atmosferik basınçta, siklonik sirkülasyonun en az olduğu alan veya alçak basınç sahasının merkezden dışarıya doğru sündüğü bölge. Trofun olduğu yerlerde merkez etrafını saran izobar ve konturlar "U" veya "V" şeklini alırlar yani düzgün akış halindeki rüzgar yönleri trof kesiminde kırılarak yön değiştirir. Keskin troflar yani "V" şekilli olanlar yayvan troflara yani "U" şeklinde olanlara göre daha aktif ve etkilidirler. Her cephenin olduğu yerde trof vardır ama her trofta cephe olmaz. Trofun olduğu yerlerde aynı cephelerde olduğu gibi farklı yoğunluk, nem ve sıcaklıktaki hava kütleleri karşılaştığı için bulutluluk ve yağışın görülmesi kaçınılmazdır.