tasa


Results for "tasa"

Sociological Dictionary

TASAVVUF [İng. Mysticisme]:

(Sociological Dictionary) :
İnsan aklının sınırlı kaldığı alanlarda kâinatın sırlarına ve özellikle Tanrı kavramına ferdin gerçeğe inanç yolu veya irade gücü ve ruhun terbiyesi ile uşlaşılabileceğini kabul eden dini görüştür.Tasavvuf, Batı kültüründeki mistisizmin Türk- İslâm kültüründeki karşılığıdır. Mistiklik dünyaya kapanma, uhreviliği esas almaktadır. Mistik sadece ve ehli, mutasavvıf ise, aynı zamanda ilme de taliptir. Tasavvuf mistisizme göre daha muhtevalıdır ve mistikliği de içine alır.Tasavvufda ferdî gayret önemlidir. Tasavvuf insana devamlı bir ruhî yücelme sağlar. Nefsin benciliğini gidermede insanın olgunlaşmasında önem taşır. Tasavvufda ızdırabın özel bir yeri yoktur.Kusaca Tasavvuf Hz. Muhammed'den itibaren devam eden bir terbiye ve öğretme faaliyetidir. İlmi ibadet olarak kabul eder. Tevhid anlayışına bağlıdır. (Bkz. Tevhid) (Kurtkan, A., 1985)TAVIRLAR [İng. Attitudes]: Cemiyetlerin gelişme, olgunlaşma ve çökme safhalarını ifade eder. İbn-i Haldun, devletin çöküşünü maddî ve manevî bir çok sebeplerin neticesi olarak göstermektedir.İbn-i Haldun tavırlar nazariyesi içinde beş tavrın varlığından bahsetmiştir. 1- Zafer Tavrı: Hakimiyet cemiyetin bütünü tarafından kabül görmüştür. Cemiyetde ahlâkî bir bozulma sözkonusu değildir. 2- Diktatörlük (mutlakiyet) Davrı: diktatörlük idaresi kurulmuş, cemiyet içinde yöneten ve yönetilenler ayrılmıştır. 3- Refah Tavrı: Cemiyet mimarlık ve güzel sanatlardan en üst seviyededir. 4- Barış tavrı: Devletin çöküşü başlamıştır. İsyan eden gruplarla barış halinde yaşama sözkonusudur. 5- İsraf Tavrı: Devletin çökmesi kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkar. (Bkz. İbn-i Haldun,)
Dictionary of Economics

BÜTÇE TASARISI

(Dictionary of Economics) :
Türkiyedeki uygulamada bakanlıklar kendi bütçelerini hazırlar ve Maliye ve Gümrük Bakanlığına gönderir. Maliye Bakanlığı bunları birleştirir, kendi bütçesini de ekler ve Bakanlar Kuruluna havale eder. Bakanlar Kurulunun onayladığı ve Meclise sunduğu bütçe önerisine bütçe tasarısı denir.
Dictionary of Economics

CEBRİ TASARRUF

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Zorunlu Tasarruf)
Dictionary of Economics

İRADİ TASARRUF

(Dictionary of Economics) :
Gelecekte kullanılmak üzere cari gelirin bir kısmını alıkoyma. Keynese göre tasarruf gelirin bir fonksiyonudur. Klasiklerde ise tasarruf faizin bir fonksiyonudur.
Dictionary of Economics

MARJİNAL TASARRUF EĞİLİMİ

(Dictionary of Economics) :
Gelir değişmesi nedeniyle tasarruflarda meydana gelen değişmenin (?S), gelirde meydana gelen değişmeye (?Y) oranı. Marjinal Tasarruf Eğilimi;S = ?S/?YGenellikle gelir düzeyi artarken, tasarrufların tüketim harcamalarına oranla daha hızlı arttığı kabul edilmektedir. Bununla birlikte gelirdeki bir birimlik artışın bir kısmı tüketime gittiğinden marjinal tasarruf eğiliminin sayısal değeri;o