tasım


Results for "tasım"

Ottoman - Turkish Dictionary

MU'TASIM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Günahtan çekinen. * Eliyle tutan. * Yapışan.
Ottoman - Turkish Dictionary

MUHTASIM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Düşmanlık yapan. Adavet eden. Husumet eden.
Philosophical Dictionary

Tasım.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Kıyas, Fr. Syllogisme, Al. Syllogismus, İng. Syllogism, İt. Sillogismo). Biçimsel mantığın tümdengelim yo4luyle sonuç çıkarma yöntemi... Tasım, biçimsel mantıkta, bir özelliği, o özelliği kapsayan genellikle karşılaştırarak sonuç çıkarma yöntemidir. Örneğin, insanlar ölümlüdür, Sokrates insandır, öyleyse Sokrates de ölümlüdür. Bu tasımda sonuç tümden gelir ve tümle doğrulanır, öncüller ve sonuç genelden özele doğru birbirlerini kapsarlar. İnsan ölümlülüğü, Sokrates insanlığı ve bundan ötürü de ölümlülüğü kapsar. İnsan ölümlülüğü ve Sokrates insanlığı kapsıyorsa Sokrates'in ölümlülüğü de kapsaması zorunludur. Tasımın ilk iki önermesine öncüller, sonucu veren üçüncü önermesine vargı denir. İlkin Aristoteles tarafından biçimlendirilmiştir. bkz. Öncül, Vargı, Önerme, Mantık, Aristoculuk, Tümdengelim, Tümevarım.
Dictionary of Economics

TAŞIMA SENEDİ

(Dictionary of Economics) :
Gönderen tarafından düzenlenerek imzalanan ve eşya taşınması sırasında taşıyana verilen kıymetli evrak niteliğinde belgedir. Taşıma senedi, deniz taşımacılığında konşimento olarak adlandırılır.
Environmental Glossary

TAŞIMA KAPASİTESİ

(Environmental Glossary) :
[ Carrying capacity ] Bir sistemin çevre niteliği bozulmadan nüfusta meydana gelen artışı kaldırma konusundaki azami yeteneği.