tatlı


Results for "tatlı"

Recipes Glossary

TATLI-DÜĞME TATLISI (UNLU)

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 su bardağı un 1. Önce altı bardak şeker, üç bardak(elenmiş), su ile kıvamlıca kaynatıllır. Nohut1 su bardağı su, kadar limon tuzuyla kestirilir.1 fincan küllü su, Soğumaya bırakılır.50 gr. tereyağı, 2. Bir tencereye bir bardak su,5 yumurta, varsa bir fincan küllü su, 50 gram1 fiske tuz, yağ ( cevizden biraz büyük ), birNohut kadar limon tatlı kaşığı şeker katılır,tuzu, kaynatılır. Kaynamakta iken iki1 tatlı kaşığı şeker. bardak elenmiş un katılır, tahtakaşıkla çabuk çabuk beş dakika kadarŞurubu İçin: karıştırılır, ateşten alınır.6 bardak şeker, 3. Pişirilen hamur ılık bir hale3 bardak su gelinceye kadar bekletilir. EvvelâKızartmak için: dört yumurta kırılır, karıştırılır,2.5 bardak ayçiçek fazla koyu ise bir yumurta kırılır,yağı. iyice karıştırılr.4.El içi hafifçe yağlanır, cevizdenbüyük parçalar alınır eldeyuvarlanır, bir santım kadaryassıltılır ve parmakla ortasıdelinir.5. Kızdırılmış yağda iki tarafıkızartılır, soğutulmuş şurubaatılır. Delikli kevgir ileşuruplarını çekmeleri içinbastırılır. İkinci parti,kızarmasına yakın şurupta tutulur,sonra şuruplarından süzülerek servistabaklarına alınır.
Recipes Glossary

TATLI-EV GÖZLEMESİ TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak un 1. Önce şeker, su ve bir tatlı1 paket margarin (250 kaşığı limon suyu ile kestirilir.gram) Şurubu baklava şurubundan daha duru1 yumurta olur.1 fiske tuz 2. Un elenir, ortası açılır, birYeterince küllü su kaşık yağ, bir yumurta, bir fiskeŞurubu için : tuz ve küllü su katılarak kulak1.5 bardak şeker memesi yumuşaklığında bir hamur1 bardak su yoğrulur.Kızartmak için : 3. Hamur lar beş altı eşit parçaya1 bardak ayçiçek yağı bölünüp, beze yapılır. Bezelermerdane küçük bir tabak büyüklüğündeaçılır. Üzerleri yağlanarak birbiriüzerine konur., en üstteki bezeyağlanmaz öylece konur. Böylece beşveya altı beze birbiri üzerinekonmuş olur.4. Birbiri üzerine konan bezeleronbeş dakika kadar buzdolabındatutulur.5 .Buzdolobından yağlanmış veya yarıaçılmış hamur çıkarılır. Merdane ile3 milimetre kalınlığa kadar düzgünyuvarlanarak sarılır. Ceviz kadarparçalara ayrılır. Bunu yaparken elayasının alt kısmı ile hamurbastırılır öyle kesilir. Kesilenuçlar bükülerek parçanın ortasınabasılır. başka işlem yapılmaz.6. Her parça yine merdane ile 3milimetre kalınlığa ininceye kadaryuvarlak olarak açılır. Birer birerkızgın yağda iki tarafı kızartılı .Yağları süzülerek soğuk şurubaatılır. Şurubunu çektikten sonraservis tabaklarına alınır (şurubukatılmayıp üzerlerine pudra şekeriserperek de yenir).
Recipes Glossary

TATLI-HAVUÇ TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo havuç 1. Havuçların üstü bıçakla kazınır,Yeterince şeker dip tarafları kesilir, yıkanır,Nohut kadar limon haşlanır, rendeden geçirilir. Suyutuzu hafifçe avuçlar arasında sıkılır.2 bardak makineden 2. Bunda ölçü ayarı şudur: İkigeçirilmiş ceviz, bardak suyu sıkılmış havuç, birfındık, ağartılmış bardak şeker. Önce havuç bardaklabadem. ölçülür. Bir tarafa konur. İkibardak havuca bir bardak şekerölçülür ayrı bir tarafa konur,karıştırılmaz.3. Şekere üzerini büyüyecek kadar azsu konur. Karıştırarak ocaktaeritilir. Aşağı yukarı nohuttanbüyükçe limon tuzu katılarakkestirilir, köpükleri alınır.4. Ayrı bir yerde duran ölçülmüşhavuç kestirilmiş şekerin üzerinedökülür. Hafif ateşte tahta kaşıkladevamlı karıştırarak şeker, şurubunuçekinceye kadar (bir saate yakın)pişirilir.5. Havuç tatlısının olup olmadığınıanlamak için; sakız gibi olunca azbir miktarda alınır, buzdolabınınbuzluğuna konur. Donma işi çabukolursa olmuş demektir. Yenince desakız gibi olur. Sonra tabaklaraalınır, ince olunca düzgünceyayılır. Üzerine ağartılmış bademdöşenir.6. Ocaktan indirilen havuç tatlısıılık bir hale geldikten sonraiçerisine bir bardak. makinedengeçirilmiş ceviz, fındık, ağartılmışbadem serpilir, iyice karıştırılır.Elde parmak gibi uzunca şekillerverilir. Kalan bir bardak karışıkceviz, fındık ve bademe biraz dahindistan cevizi, pudra şekerikatılır. Parmak şeklindeki havuçtatlıları bulanır, tabaklaradizilir. Misafire ikramda pek makbulbir tatlı olur.
Recipes Glossary

TATLI-HURMA TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak un, 1. İki bardak toz şeker, iki bardak1 fincan eritilmiş su, bir tatlı kaşığı limon suyu ileyağ, şurup hazırlanır, soğumaya1 fincan küllü su, bırakılır.1 tutam tuz, 2. Un elenir, ortası açılır,3 yumurta, eritilmiş ılık yağ dökülür. Üç1 fincan toz şeker yumurta kırılır. Bir fincan küllüŞurubu İçin: su, bir tutam tuz, bir fincan toz2 bardak toz şeker, 2 şeker ilavesi ile iyice yoğurulur.bardak su, 1 tatlı Hamur ele yapışıyorsa biraz daha unkaşığı limon suyu. serpmek lazımdır. Tekrar beş dakikasonra hamurun üzerine ıslak bir bezörtüp on beş dakika kadardinlendirilir.3. Hamur dinlendikten sonra cevizdenküçük parçalar alıp, avuç içerisindebezeler yapılır. Bu bezelerden herbiri kalın delikli kalburabastırılarak inceltilir ve parmaklararasında kendine doğru çekilir,yuvarlanıp hurma şekli verilmişolur.4. Bu hurma tatlıları orta ateştekızdırılmış yağ içerisine atılır,her iki tarafı kızartıldıktan sonrasoğutulmuş şuruba yağları süzülerekkatılır, üzerleri bastırılarak şurupiçerlerine iyice çektirilir. İkincipartinin kızarmasına kadar şuruptatutulur. Sonra şuruptan çıkarılır.Arzuya göre üzerine kaymak, yeşilfıstık, dövülmüş ceviz konur.
Recipes Glossary

TATLI-İRMİK TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI3 bardak süt 1. Önce şeker, iki buçuk bardak su2 kaşık yağ ve bir kaşık limon suyu ile birlikte1 bardaktan biraz eritilir, on dakika kaynatılır.fazla orta boy irmik Ateşten alınıp soğumaya bırakılır.4adet yumurta 2. Ayrı bir tencerede süt, iki kaşık1 fiske tuz yağ, bir fiske tuz ile kaynatılır.3 bardak şeker İçerisine irmik yavaş yavaş2.5 bardak su katılarak, karıştırılır. On-onbeş1 kaşık limon suyu. dakika kadar pişirerek ateştenalınır. Ilık bir hal alıncaya kadarbekletilir.3. İrmikli bu hamurun içerisine dörtyumurta kırılarak güzelce yoğrulur.Ceviz kadar parçalar alınarak eldeyuvarlanır, kurabiyede olduğu gibiüzeri hafifçe basılır. Yağlanmış birtepsiye aralıklı olarak sıralanır,fırına verilir. Üzeri pempeleşinceyekadar pişirilir.4. Pişen bu kurabiye şeklindekiirmik tatlısına soğutulan şurupdökülür. Tekrar fırına sürülür. Ondakika kadar fırında tutulduktansonra fırından çıkarılır soğutulur.Servis yapılır.