tedbir


Results for "tedbir"

Dictionary of Economics

TEŞVİK TEDBİRLERİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ekonomide ulaşılması hedeflenen ekonomik ve sosyal amaçlar doğrultusunda gelişmesi istenen ekonomik faaliyetlere devlet eliyle sağlanan hukuki istekler ve kolaylıklar. Mali, ekonomik, idari ve teknik olmak üzere üçe ayrılır. Ekonomik teşvikler, desteklenen ekonomik faaliyetlerin maliyetlerini düşürmeye yönelik olarak sağlanan desteklerdir. Mali teşvikler, kamu harcamaları ve vergi indirmeleri yoluyla sağlanan teşviklerdir. İdari ve teknik teşvikler kapsamına ise, ürünlerin tanıtımı için açılan fuar ve sergiler, lisans ve patent haklarının sağlanması, uzman eleman yetiştirilmesi gibi yardtımlar girmektedir.
Dictionary of Economics

TEŞVİK TEDBİRLERİ

(Dictionary of Economics) :
Devletin, ülkenin ekonomik ve sosyal amaçlar çerçevesinde ekonomik faaliyetlere sağladığı maddi ve hukuki kolaylıklar, desteklerdir. Mali teşvikler, ekonomik teşvikler, idari ve teknik teşvikler olarak üçe ayrılır. Ekonomik teşvikler, desteklenen ekonomik faaliyetlerin maliyetlerini düşürmeye yöneliktir; idari ve teknik teşvikler ise ürün tanıtımıyla ilgili fuar, lisans, patent hakkı temini, uzman yetiştirilmesi gibi faaliyetleri kapsar.
Islamic Glossary

TEDBÎR

(Islamic Glossary) :
Bir şeyi elde edecek veya önliyecek yol, çâre; bir işin sonunu düşünerek hareket etmek.Tedbîr gibi akıl, güzel huy gibi asâlet olamaz. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Mâce)İnsan bu âlemde; sebeblere yapışmakla vazîfelidir. Allahü teâlânın kendisi için takdîrbuyurduğu şeylerin başına geleceğine ve sakınmanın, tedbîrin, kaderde olacak (ezelde yazılan)şeylere mâni olamayacağına inanması da insanın vazîfesidir. (Fahreddîn-i Râzî)Kul tedbîr alır, takdîri bilmez; kişinin tedbîri ile Allahü teâlânın takdîri değişmez. (S.Abdülhakîm Arvâsî)Tez olma teemmül kıl,Her hâle tahammül kıl,Allah'a tevekkül kıl,Tedbîri bozar takdîr.(İbn-i Kemâl)
Islamic Glossary

Tedbîr-i Menzil

(Islamic Glossary) :
İnsanın çoluk-çocuğuna karşı hareketlerinin nasıl olacağı ve ev idâresi ile ilgili husûslardanbahseden ilim.İslâm ahlâkı üçe ayrılır: Birincisi; insan yalnız iken, başkasını düşünmeden, işlerinin iyi veyakötü olduğunu anlatan ilm-i ahlâk. İkincisi, tedbîr-i menzîl. Üçüncüsü; insanın cemiyettekivazîfelerini, hareketlerini, herkese faydalı olmasını öğreten siyâset-i medîne yâni sosyal terbiye.(Ali bin Emrullah)
Turkish - English dictionary

tedbir

(Turkish - English dictionary) :
measure, action, step (taken to correct, stop, or ensure the success of something); preventive measure, precautionary measure. almak to take measures (to correct, stop, or ensure the success of something); to take preventive measures.