tüp


Results for "tüp"

Meteorological Glossary

KUTUP-KARASAL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(POLAR CONTINENTAL AIR MASS) [i]Bergeron sınıflamasında Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın kuzey kesimlerinde oluşan cP ile simgelenen hava kütlesi. Bu hava kütlesinin temel özellikleri: Düşük yer sıcaklığı, alt seviyelerde kararlılık, sık sık görülen sıcaklık enverziyonu, kilogramda bir gramdan daha az nem miktarı yani çok kuru hava ve 3 km. den daha az dikey genişlik. Kutup Karasal Hava kütlesi üzerinde hareket ettiği yüzeyden daha soğuk olursa (cPk), hareketi sırasında alttan ısınarak nem kazanır ve kararsızlaşma eğilimi gösterir. Bu durumda bu hava kütlesi konvektif bulutlar, türbülans, iyi bir görüş, yağmur veya kar sağanakları ve hamleli rüzgarlarla tanımlanır. Kutup Karasal Hava kütlesi üzerinde hareket ettiği yüzeyden daha sıcak olursa (cPw), o zaman hava kütlesi, stratiform tipi bulutlarla, kötü görüş mesafesiyle, çisenti ve sıcaklık enverziyonu ile tanımlanır. Bu durumda hava alttan soğumaya başlar ve kararlı yapıya bürünür.
Meteorological Glossary

KUTUPLAR

(Meteorological Glossary) :
(POLES) [i]Yeryüzünde Kuzey ve Güney enlemlerinin 90° coğrafi noktalarıdır.
Meteorological Glossary

KUTUPLAŞMA

(Meteorological Glossary) :
(POLARIZATION) [i]Düz bir yüzey üzerinde, bir elips veya eğri üzerinde düzenli bir şekilde ters elektromanyetik titreşimlerin yer aldığı güneş enerjisi durumu. Normalde radyasyon polarize olmamış durumdadır ve polarize olabilmesi için belli özel süreçleri geçirmesi gerekir. Gökyüzünde, ışığın polarize olmadan geldiği üç nötr nokta vardır. Bunlar: Arago, Babinet ve Brewster. Diğer tüm noktalardan gelen ışınlar açık bir gökyüzünde mevsime, yere, güneşin yükseltisine ve diğer koşullara bağlı olarak polarize olurlar
Meteorological Glossary

KUTUPSAL

(Meteorological Glossary) :
(POLAR) [i]Kuzey ve güney yarımkürede 60 ° ile 90 ° enlemleri arasını ve bu kuşakta gerçekleşen hava olaylarını tanımlamada kullanılan bir terim.
Meteorological Glossary

KUTUPSAL AKINTI

(Meteorological Glossary) :
(AB-POLAR CURRENT) [i]Her iki kutuptan ekvator yönüne doğru görülen hava akımı.