türe


Results for "türe"

Sociological Dictionary

EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ [İng. Sociology of Literature

(Sociological Dictionary) :
Sosyolojisinin bir dalıdır. Genel sosyoloji ile sürekli irtibatlandırılması gereken bir alt sosyoloji dalıdır.Edebiyat, sosyo-kültürel kimliğimizn söz ve yazı halinde kendini dışa vurmasıdır. Bir başka ifadeyle toplum iinde şekillenen ve toplumu diğer toplumlardan ayıran, sosyal varlığımızı olduğu gibi aksettiren ahinkli ve anlamlı ifade ve semboller toplamıdır. ( Ülgener, S. F., 1988)Edebiyata konu olan eserler, belirli bir dönemde ve belirli bir sosyal yapı şartlar içinde meydana gelir. Bir edebi eseri, yazıldığı dönemin özelliklerinden ve o dönemin şartlarından ayrı düşünemeyiz. Eseri meydana getiren yazar bu da zaman diliminden o dönemin sosyal olaylarından ve kültürel çevreden etkilenir ve karşılıklı bir alış-veriş içinde olur. Yazarın bir şeyler ortaya koyabilmesi, kendi kültürel çevresinden bir şeyler kazanabilmesine bağlıdır. Yazarın şahsi kabiliyeti önem taşımakla beraber, kültür çevresinden aldığı payı ortaya koyabilmesi, eserde somutlaşır.Mehmet Akif, Yahya Kemal, Ziya Gökalp, Ömer Seyettin, Halide Edip Adıvar. Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Mehmet Emin Yurdakul, Peyami Sefa gibi bir çok ünlü edebiyatçımızın eserlerinde sosyal boyut hâkimdir ve esere şekil vermektedir
Sociological Dictionary

HÂKİM KÜLTÜR [İng. Dominant Culture]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Kültür, Kültürel Kimlik)
Sociological Dictionary

HARS [İng. Culture]:

(Sociological Dictionary) :
Hars kavramı sosyoloji dilimize Z. Gökalp tarafından yabancı kaynaklı kelime olan kültürün karşılığı olarak sokulmuş ve kullanılmuştur. (Bkz. Kültür)
Sociological Dictionary

KARŞI KÜLTÜR [İng. Counterculture]:

(Sociological Dictionary) :
Bazı durumlarda alt kültür meydana getiren ana, hâkim kültür kalıbından derece farkı gösterme özelliği, toplumun diğer alt kültürlerine veya hâkim gruba karşı olmayı da doğurabilir. Böylece, sadece derece farkı ie kalınmamış ama karşı olma, tepki duyma da ortaya çıkmış olabilir. Bu karşı olur, zıt değer hükümlerinden, inançlardan ve davranışlardan kaynaklanır.Meselâ, 1960'larda ve 1970 başlarında Amerikan toplmundaki fertçiliğe, rekabete ve materyalizme karı bir başkaldırı şeklinde gelişen "Hippilik" Almanya'da "Ne o-Nazi" hareketleri, Mısır'da "Müslüman Kardeşler Teşkilâtı", ABD'de "Ku Klux Klan" grupları buna birer örnektir. (Erkal, M.E., 1993)
Sociological Dictionary

KİTLE KÜLTÜRÜ [İng. Mass Culture]:

(Sociological Dictionary) :
Kitle kültürü, radikal ve muhafazakâr açıdan evrensel kültünün sanat, edebiyat ve kültürel feleneklerde doğurduğu rahatsızlığı ve tatminsizliği ifade etmek için kullanılmaktadır.Kitle kültür, yeryer millî kültürlerle de çatışarak kültürde aynen teknolojede olduğu gibi bir standartlaştırmayı beraberinde getirmektedir. Giyimden,beslenmeden ve musikî zevkine kadar ortak sembollerle ifadeedilen mal ve hizmetlere sınırlar ötesi talep doğurmaktadır. Kola, blue jean,hazır yemek (fast food), ortak müzik anlayışı kitle kültürünün sembolleridir. Kitle kültürünün medya tarafından pazarlandığı söylenebilir. (Erkal, M.E., 1994 Jary, D. and J., 1991)