türe


Results for "türe"

Sociological Dictionary

KÜLTÜREL TEMAS [İng. Cultural Contact (Touch)]:

(Sociological Dictionary) :
Gerek savaş, gerek barış dönemlerinde, farklı kültürlere sahip topluluklar veya unsurlar arasında etkileşim doğuran bir süreçtir. Bu süreci tarih boyunca ne yasaklar, ne de demirperdeler önleyebilmiştir. Kültürel temas sonucu daha fazla kültür transferi yapabilen, verici olan toplulukların kültürleri, ortak coğrafyayı şekillendirmiş ve ona o kültürün damgasını vurabilmiştir. Belirli bir kültür tarafından bir coğrafyanın vatanlaştırılması, kültürel temas sonucu gerçekleşmektedir. Daha az kültür transferi yababilen, alıcı yönünden çok verici yönü ağır basan kültürler hâkim kültür (dominant kültür) niteliği kazanmışlardır. (Bkz. Hâkim Kültür)
Sociological Dictionary

KÜLTÜREL YABANCILAŞMA [İng. Cultural Alienation]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Yabancılaşma)
Sociological Dictionary

KÜLTÜREL YAPI [İng. Cultural Structure]:

(Sociological Dictionary) :
Kültürel yapı, R.K. Merton'un tarifiyle toplum hayatındaki değer hükümleri, normları ve inaçları kapsar. Fertleri ve sosyal grupları saran,sosyal çevre ikili bir özellik gösterir: kültürel yapı ve sosyal yapı... (Bkz. Sosyal Yapı)Kültürel yapı, belirli durumlardaki davranış şekillerinin, tutumların nasıl olması gerektiğini ortaya koyar. Burada ölçü, o toplumda yüzyılların içinden gelen ortak kültür birikimidir. Buna göre; redler veya kabuller şekillenebilir.
Sociological Dictionary

MADDî KÜLTÜR [İng. Materialistic Culture]:

(Sociological Dictionary) :
Ziya Gökalp ve Mümtaz Turhan dahil bir çok yerli yabancı sosyolog, karmaşık bir nitelik taşıyan kültürü daha iyi değerlendirebilmek için maddî ve manevî açıdan ele almışlardır. Aslında her iki bakış açısı da bir madalyonun birbirinden kopuk olmayan iki yüzüdür.Maddî kültür; somut, fizikî özelliklere sahip, açık ve net olan kültür unsurlarıdır. Kullanılan araç, gereç, makine, tesis ve teknoloji gibi bir çok unsur bu bütün içine girmektedir. Maddî kültürdeki değişme, manevî kültürdeki değimeden daha hızlı görülmektedir. (Eröz, M. 1982, Erkal, M. E., 1993, Kurtkan, A., 1974)
Sociological Dictionary

MANEVİ KÜLTÜR [İng. Moral Culture]:

(Sociological Dictionary) :
Manevi kültür, maddî kültürden farklı olarak bir milleti diğer bir milletten ayırdedebilmeye imkân veren maddî nitelikli olmayan unsurları ihtiva itmektedir. Bu unsurlar; örf ve âdetler, değer hükümleri, ahlâk anlayışı ve zihniyet ile ilgilidir. (Bkz. Kültür ve Maddî Kültür)