ulan


Results for "ulan"

Meteorological Glossary

SAVRULAN TOZ VEYA KUM

(Meteorological Glossary) :
(DRIFTING DUST OR SAND) [i]Rüzgarın yerdeki toz ve kum parçacıklarını yerden çok az yukarıya kaldırması ve savurması. Bu olayda savrulan toz ve kum görüşü engellemez çünkü göz hizasına kadar yükselmez.
Meteorological Glossary

SAVRULAN/SÜRÜKLENEN KAR

(Meteorological Glossary) :
(DRIFTING SNOW) [i]Kar yağışı olmadığı halde, yerden kaldırılan karın rüzgar tarafından yerden 1.5 ile 2 m. yukarıya kadar sürüklenmesi. Kar savrulmasında görüş 1000 m.nin altına düşer. Savrulan kar çok yüksek seviyelere taşınmadığından dolayı dikine görüş uzaklığında herhangi bir kısıtlama yoktur. Hafif, orta ve kuvvetli kar savrulması olarak üç şekilde rapor edilir.
Meteorological Glossary

TURBÜLANS

(Meteorological Glossary) :
(TURBULENCE) [i]Akışkanların hareketleri sırasında engellerle karşılaşması, sürtünme veya vorteks hareketi nedeniyle gösterdikleri düzensiz hareket veya davranış. Genel hava sirkülasyonu içerisinde bir hava parselinin bu sirkülasyona uymayarak, hafif veya hamleli, aşağı veya yukarı hareketler sergilemesi ve birden fazla dalga oluşumuna neden olması. Atmosferik türbülans rüzgar akışındaki rasgele salınımlardan, termal konvektif akıntılardan, komşu bölgelerdeki rüzgar hızı farklılıklarından, cephe hatlarından, sıcaklık ve basınç değişimlerinden kaynaklanır.
Meteorological Glossary

TURBÜLANS ENVERZİYONU

(Meteorological Glossary) :
(TURBULENCE INVERSION) [i]Atmosferin alt tabakalarında, türbülanslı hava tabakası ile bu hava tabakasının üzerinde bulunan ve türbülanstan etkilenmeyen hava tabakası arasında meydana gelen sıcaklık enverziyonu için kullanılan bir terim.
Automotive Industry Glossary

TURBULANS

(Automotive Industry Glossary) :
Türbulans, Hava-yakıt karışımının silindirdeki hızlı dönüş hareketidir.