vilayet


Results for "vilayet"

Islamic Glossary

Vilâyet-i Âmme

(Islamic Glossary) :
İslâmiyet'in yalnız sûretine uyanların kavuştuğu evliyâlık makâmı.Vilâyet-i âmmeye kavuşanlar tasavvuf yolunda ilerleyerek vilâyet-i hâssaya (seçilmişolanların evliyâlığına) kavuşabilirler. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

Vilâyet-i Hâssa

(Islamic Glossary) :
Tasavvufta, nefsin îmân ve itâate geldiği ve bütün ibâdetlerin hakîkî ve kusursuz olduğumakam.Kulun dileği ve isteği sâdece sâhibi ve sâhibinin dileği olmalıdır. Başka hiçbir dileğibulunmamalıdır. Böyle olmazsa, kulluk bağını koparmış, kölelikten kaçmış olur. Allahü teâlâyakul olmak nîmetine kavuşmak, ancak vilâyet-i hâssa hâsıl olunca ele geçer. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

Vilâyet-i Kübrâ

(Islamic Glossary) :
Vehimden ve hayâlden kurtulma makâmı. Bu vilâyete, Vilâyet-i enbiyâ da denir.
Islamic Glossary

Vilâyet-i Muhammediyye

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin kendine mahsûs vilâyetle birlikte bütün peygamberlerin vilâyetlerini(evliyâlık derecelerini) kendisinde toplamış olması. Vilâyet-i Mustafaviyye de denilir.Peygamberlerden birinin vilâyetine kavuşmak, Vilâyet-i Muhammediyye'nin bir parçasınakavuşmaktır. (Hâce Behâeddîn Buhârî)
Islamic Glossary

Vilâyet-i Sugra

(Islamic Glossary) :
Vehimden ve hayâlden kurtulamadan ilerlenen evliyâlık yolu. Buna Vilâyet-i evliyâ dadenir.Vilâyet-i sugrada, vehmden ve hayâlden kurtuluş yoktur. Vilâyet-i kübrâda vehmden vehayâlden kurtuluş vardır. (İmâm-ı Rabbânî)