yama


Results for "yama"

Meteorological Glossary

KUYTU/YAMAÇ DEPRESYONU

(Meteorological Glossary) :
(LEE DEPRESSION) [i]Dağ veya tepelerin kuytu taraflarında oluşan orografik alçak basınç merkezlerine verilen isim. Dağların kuytu taraflarında tamamen dinamik süreçlerle oluşan bu alçak basınç merkezlerinde genellikle cephe görülmez. Çok az da olsa dağınık bulutlar gözlenebilir.
Meteorological Glossary

YUKARI EĞİM/YAMAÇ SİSİ

(Meteorological Glossary) :
(UPSLOPE FOG) [i]Sıcak ve nemli yer havasının esen rüzgarın zorlamasıyla yamaca doğru tırmanması sonucu oluşan sis türü. Yamacı tırmanmaya başlayan hava adyabatik olarak alttan soğur ve sıcaklığı başlangıçtaki işba sıcaklığının altına düşer. Yükseldikçe de yayılır. Özellikle yamaç düzenli ise kalın bir sis tabakası haline dönüşür ki, bu sisin kalkması oldukça uzun bir süre gerektirir.
Dream Dictionary of Phrase

BOYA / BOYAMAK

(Dream Dictionary of Phrase) :
Örtmek ve gizlemektir. Bir mekanın ya da yüzeyin boyanması insanı mutlu edecek gelişmelere, beklentilerin gerçekleşmesine, Beyaz ve yeşil renkle bir yeri boyamak günah ve isyandan dönüş yapmaya, Bir yeri siyah ve koyu tonda renklerle boyamak masiyete ve iç karartıcı gerişmelere; Vücudun baş ve diğer organlarını yağlıboya, kireç, çamur vs. ile boyamak, çirkin görünen bir durumu gizlemede içine düşülen şaşkınlığa, Ellerin beyaza ya da yeşile boyanması hayır işlemeye, kırmızı ve siyaha boyanması şer işlemeye; mavi ile boyaması ümit edilen şeyin gerçekleşmemesine; diğer renklerle boyamak üzüntüye, Ellerin çamurla bezenmesi zikrullaha, Ayakları boyamak aileden kaynaklanan sıkıntıya, Elin pislik ve kerih görülen diğer şeylerle boyanması fitneye iştirak etmeye, Kadının mutad olarak boyanması sevinç ve sürura; erkeğin boyanması riya ve kibire delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; Badana, Kına, Süslenmek.)
Dream Dictionary of Phrase

YAMA / YAMAMAK

(Dream Dictionary of Phrase) :
Elbisesine yama yapmak yahut yama yapan kimseyi görmek yoksulluğa yahut dervişane yaşamaya; Yama bir ayıbı örtmeye, gönül almaya yahut yağcılığa delalet eder.
Dream Dictionary of Phrase

YAMAÇ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Yokuş, Dağ.