yatır


Results for "yatır"

Dictionary of Economics

GAYRİ SAFİ YATIRIM

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkede belirli bir dönemde gerçekleştirilen yatırımların tümüdür. Gayri safi yatırım eskiyen ve aşınan yatırımların yenilenmesi için geciken harcamaları da kapsar. Gayri safi yatırım net yatırım ve ikame yatırım toplamından oluşmaktadır.
Dictionary of Economics

KAMU YATIRIMLARI

(Dictionary of Economics) :
Kamu harcamaları içinde sermaye stokuna yapılan ekleri ifade eden yatırımlara denilmektedir. Burada söz konusu olan, sermaye stokuna yapılan fizik eklemelerdir. Oysa günümüzde kamu harcamalarının ancak bir bölümüne bu tür eklemler yapılmakta: Bunun yanı sıra başka üretim faktörleri için de harcamada bulunulmakta ve bunlar da yatırım olarak kabul edilmektedir. Kamu harcamaları ve kamu yatırımları konusu özellikle J.M. Keynesten önem kazanmış, giderek bunların milli gelir üzerindeki etkileri tartışılmaya başlanmıştır.Kamu yatırımları, altyapı yatırımları ve üretken yatırımlar olmak üzere ikiye ayrılabilir. Altayapı yatırımları, kendileri üretken olmayan fakat diğer yatırımların üretkenliğini arttıran yol, baraj gibi yatırımlardır. Üretken yatırımlar ise, genellikle özel sektörde gördüğümüz türden yatırımlardır. Türkiye bütçesinde yatırım harcamaları 1989da tüm harcamalar içinde % 15.1lik bir yer tutmaktadır.
Dictionary of Economics

MARJİNAL YATIRIM EĞİMİ

(Dictionary of Economics) :
(...) meydana gelen (...) (?Y) uyarılmış yatırımlarda yol açtığı değişme (?I), Marjinal yatırım eğilimi (b) formülü aşağıdaki şekildedir,b = ?I/Y(Ayrıca bk. Uyarılmış Yatırımlar Hızlandıran)
Dictionary of Economics

MENKUL KIYMETLER YATIRIM FONU

(Dictionary of Economics) :
Bankalar tarafından, halktan katılma belgesi karşılığı toplanan paralarla menkul kıymet portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığı. Türkiyede ilk defa 1981 yılında Sermaye Piyasası Kanunu ile sadece bankalara menkul kıymetler yatırım fonu kurma izni verilmiştir. Bir bankanın birden fazla fon kurul yönetmesi mümkündür, ancak bankanın yönettiği fonların tutarı bankanın ödenmiş sermaye ve yedek akçelerinin toplam tutarı ile sınırlı olmak zorundadır. Kurucu ve yönetici banka fon hesaplarını ayrı özel hesaplarda izler. Fonun mal varlığı bankaların mal varlığından ayrı tutularak, katılma belgesi sahipleri bankanın iflası ve tasfiye olasılığına karşı güvence altına alınmışlardır. Riskin dağıtılması ilkesine göre yönetilen yatırım fonlarının portföy değerlerinin % 20sinden fazlası bir ortaklığın menkul değerine yatırılmamaktadır. Fonların anonim şirketlerin sermayelerinin ya da oy haklarının % 10undan fazlasına sahip olmaları da yine kanunla yasaklanmıştır.
Dictionary of Economics

MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI

(Dictionary of Economics) :
Menkul Kıymet Portföyü işletmek üzere kurulan ortaklıklar. Sermaye piyasasın ayardımcı kuruluşlardan biri olan bu ortaklıklar, sermaye Piyasası Kanununun 33-34. maddelerine göre düzenlenmişlerdir. Kayıtlı sermaye düzenin ibenimseyen bu ortaklıklar menkul kıymet işleten anonim şirket statüsündedirler. Bunun dışında ne tür faaliyet yapacakları Maliye Bakanlığı yetkisindedir. Tüzük değişikliğini dahi Maliye Bakanlığının onayladığı bu ortaklıklar sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen değerdeki tutarın üstünde taşınmaz mal edinemezler. Tek başına yatırım yapma bilgi ve bercerisine, zamanına sahip olamayan küçük tasarruf sahiplerinin bu ortaklıklar sayesinde diğer birikimcilerle birleşerek, uzman kişilerin denetiminde kollektif yatırım gerçekleştirmeleri mümkün olmaktadır. Yatırım ortaklıkları, ermaye ve yedek akçe toplamlarının % 20sinden fazlasını, belirli bir diğer ortaklığın menkul değerinde kullanamazlar.