ÂMÂL


Results for "ÂMÂL"

Dictionary of Economics

KAMU HARCAMALARI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Devlet Harcamaları)
Dictionary of Economics

MİKTAR KISITLAMALARI

(Dictionary of Economics) :
Dış ticarete konu olan ihraç ve ithal mallarına getirilen sınırlamalar. Devletin dış ticarete müdahale önlemleri içinde en katı olanı miktar kısıtlamalarıdır. Ülkeye giren mal miktarına kesin ve mutlak bir sınırlama getiren bu uygulama, ithalat ve ihracat yasakları biçiminde veya kotalar biçiminde gerçekleştirilir. Birinci durumda, uygulama kapsamına giren malların ülkeye giriş çıkışları engellenirken, ikinci durumda mal giriş çıkışları belli miktarlarla sınırlandırılmaktadır. (Ayrıca bk. Kota)
Dictionary of Economics

TİCARET SINIRLAMALARI

(Dictionary of Economics) :
Dış ticarette serbestliği engelliyici veya sınırlayıcı müdahaleler. Bu müdahale araçlarının başlıcaları gümrük vergileri, kotalar, ithalat yasakları, kambiyo denetimi, fark giderci vergiler, ithalat senetleri, sübvansiyonlar ve ihracat kısıtlamalarıdır.
Dictionary of Economics

TRANSFER HARCAMALARI

(Dictionary of Economics) :
Milli gelirde bir değişiklik çıkartmayan ve sadece satın alma gücünün bireyler veya sosyal gruplar arasında el değiştirmesine sebep olan giderler. Diğer bir tanımla, mal ve hizmetlerin kullanılması için gerekli satın alma gücünü toplumun bir kategorisinden diğerine nakleden devlet harcamalarıdır. Transfer harcamalarının karakteristik niteliği, karşısında devlete mal ve hizmet ya da faktör verme zorunluluğunun bulunmamasıdır. Transfer harcamaları gelirin yeniden dağılımı konusunda önemli bir araçtır.Transfer harcamaları dört gruba ayrılabilir:1- Düşük gelirli gruplara yapılan direkt ödemeler. Örneğin, işsiz, yaşlı, dul ve yetimlere yapılan ödemeler. 2- Sosyal maksatlarla yapılan, fakat sosyal korumaya muhtaç olmayanların da faydalandığı ödemeler. Örneğin, sağlık ve eğitim kurumlarının çok düşük ücretlerle ya da ücretsiz hizmet vermesi. 3- Belirli iktisadi faaliyetleri desteklemek, özellikle, hemen veya kısa vadede istihdam çıkartmak amacıyla yapılan ödemeler. Örneğin, ihracata vergi iadesi, bazı yatırımlar için yapılan karılıksız yardımlar. 4- İç borçların ana mal taksitleri ile faiz ödemeleri.
Dictionary of Economics

TÜKETİM HARCAMALARI

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir ülkede, belirli bir dönemde toplumun ihtiyaçlarını doğrudan doğruya karşılayan mal ve hizmetler için yapılan parasal harcamların toplamıdır.