ÇEVRE


Results for "ÇEVRE"

Sociological Dictionary

ÇEVRE [İng. Environment]:

(Sociological Dictionary) :
Merkez dışında kalan alanlar anlamına geldiği gibi, insanı saran tabiî şartlar manasını da taşımaktadır. Tabiî çevrenin beşerî çevre haline gelebilmesi, insan emeğinin ve damgasının çeşitli şekillerde tabiata vurulabilmesiyle mümkündür.Sanayileşme ve şehirleşme süreci ile ön plâna çıkan bu kavram, çevre sorunları adı altında yeni bir başlığı sosyal ilimlere kazandırmıştır. Bu süreç, çevredeki dengeleri değiştirmiş, su, hava ve toprak kirliliği konuların tartışmaya açmıştır. Çevre sorunları doğurmadan bir sanayileşme mümkün olmamakla beraber,bu sorunları asgari seviyede tutabilmek esas olmaktadır. (Bkz. Ekoloji, Çevrecilik)
Sociological Dictionary

ÇEVRECİLİK [İng. Environmentalism]:

(Sociological Dictionary) :
Çevrede ekolojik dengenin bozulmasına ve çevrenin tahrip edilmesine karşı çıkan ve bu konuda bir çok toplumda kamuoyu yaratmaya çalışan ve sesini duyuran bir harekettir. Özellikle sanayileşmenin olumlu bazı sonuçlarına rağmen, çevre üzerinde yarattığı olumsuz tesirler çevreci hareketi günümüzde ön plana çıkarmıştır.Çevrecilik oldukça geniş kapsamı olan bir kavramdır ve sadece çevre sorunlarını (su, toprak, hava) değil; çevrede insanı dışında yaşayan canlıları, hayvanları da içine almaktadır. Nitekim,kürkün giysi olarak kullanımına karşı çıkış buna bir örnektir.Nüfus artışının ekolojik dengeyi bozması, yer altı ve yer üstü kaynaklarının şuursuzca ve ekonomik olmayan şekilde kullanılması gibi plansız şehirleşme konuları da çevreciliğin içinde düşünülmektedir.
Dictionary of Economics

ÇEVRE ÜLKELERİ

(Dictionary of Economics) :
Bağımlılık okulu yaklaşımına göre kapitalist dünya ekonomisi sistemini oluşturan ülkeler merkez, yarıçevre ve çevre ülkeleri olarak üç gruba ayrılır. Çevreden yarı çevreye, yarı çevreden merkeze eşitsiz mübadele yolu ile kaynak aktarımı söz konusudur. Sistemi ayakta tutan bu kaynak aktarımıdır. Günümüzde Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğu, Asya ülkelerinin çoğu, Ortadoğu ülkelerinin bazıları ve Güney Amerika ile Orta Amerika ülkelerinin çoğu çevre ülkelerini oluşturmaktadırlar. Bunlar dünya ekonomisinin göreceği en yoksul ülkeleridir.
Dictionary of Economics

YARI-ÇEVRE ÜLKELER

(Dictionary of Economics) :
Bağımlılık oulu yaklaşımında modern kapitalist dünya ekonomisini oluşturan üç ülke grubundan biri. Ötekiler ise merkez ve çevredir. Bu ülkelerde ücret düzeyi merkezden düşük, çevreden yüksektir. Eşitsiz mübadele yolu ile çevreden kaynak transfer ederler, ama aynı durum merkez ile ilişkilerinde onların başına gelir. Bu tür bir grubun varlığı, sistemin siyasi varlığının sürmesinde tampon rolü oynamaları ile açıklanmaktadır. Günümüzün yarı çevre ülkelerine örnek olarak İspanya, Portekiz ve Yunanistan verilebilir.
Dictionary of Economics

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Üretim ve tüketim faaliyetleri dolayısıyla ortaya çıkan katı, sıvı veya gaz biçimindeki artıkların fiziksel ve biyolojik ortamı olumsuz yönde etkilemeleri şeklinde tanımlanmaktadır. Kentleşme, nüfus artışı, sanayileşme, tarımsal alanda gelişme, meteorolojik gelişmeler çevre kirliliğinin başlıca nedenleri arasındadır.