çatı
MAHALLİ KİMLİKÇİLİK [İng. Local Iden tificationism
(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Kültürel Kimlik)
NESİLLERARASI ÇATIŞMA [İgn. Intergenerational Conf
(Sociological Dictionary) :
Farklı nesillerin sosyo-kültürel değerleri yorumlamasında görülen düşünce ve yaklaşım farklılığıdır. Fonksiyonalist modele göre, nesillerarası çatışma toplum üyeleri arasında bütünleşmenin zayıflaması sonucu ortaya çıkar. Bunun derecesi fert ve toplum ilişkilerine göre değişebilmektedir.Bir toplumun yaşama tarzı (kültür) yenilenebiliyor ve geliştirilebiliyor ise, nesiller arası bağ daha kuvvetli olmakta ve kopukluklar azalmaktadır. Ancak, bütün bunlara rağmen her bir nesil farklı tavır ve değer hükümleri ile ortaya çıkmakta ve nesillerarası fark, bir çatışmanın da ötesinde normal bir özellik taşımaktadır. ( Bkz. Çatışma) (Tezcan, M. 1981)
SOSYAL TABAKALAŞMA [İng. social Stratification]:
(Sociological Dictionary) :
Sosyal tabakalaşma, otorite, prestij, statü ve güce gre nüfusun farklılaşması ve hiyerarşik olarak sıralanmasıdır.Sosyal tabakalşa konusunda sosyal ilimciler, sujektif ve ovjektif değerlendirmeler yapmaktadırllar. Subjektif yaklaşım bizzat ferdin kendisini hangi tabaka ve sınnıfa sokabildiğidir. Başkalarının kendisi hakkındaki görüşleri ikinci phândadır. Objektif yaklaşımı ise, ferdin dışında dıştan gözleyerek bir hükme varmaktır. Tabakalamamış bir toplum efsanedir. sürekli bir arada yaşamaya ihtiyaç duyan, farklı teşkilâtlanma şekillerine sahip bütün topluluklarda, farklı kkriterlere göre tabakalaşma ortaya çıkmaktadır. İlkel topluluklarda cinsiyet ve yaş grupları, kabile önderleri ve nüfuz durumuna göre bir sıralanma sözkonusudur.Max Weber, tabakalaşmada üç temel kriteri ele almaktadır. Bunlar, ekonomik kıymetlere ve fırsatlara sahiplik, politik güç ve prestij durumudur. Weber'e göre; fert ekonomik, sosyal ve politik daireler içinde yeer alır ve zamanlabunlardan birinde diğerlerine göre daha yukarılarda veya aşağılarda bulunabilir.Sosyologlar tabakalaşmayı ik ana göstergeye göre ele almaktadır: Kast tabakalaşması ve statü tabakalaşaması.. Statü tabakalaşması doğuştan sonra eğitim, öğretim ve sosyalleşme sürecinden alınacak paya göre şekillenmektedir. (Bkz. sosyal Statü, Kast, Sosyal Sınıf) (Broom and Selnick, 1965, Goodman, N., 1992, ülken, H.Z., 1969, ınternational Encyclopedia of social Sciences, V.15, 1968)
İHRACATIN GELİR ETKİSİ
(Dictionary of Economics) :
(Bk. Dış Ticaret Çarpanı)
AFRICAN ASSOCATION OF CENTRAL BANKS
(Dictionary of Economics) :
AFRİKA MERKEZ BANKALARI BİRLİĞİAfrika kıtası ülkeleri arasında parasal konularda işbirliği yapmak üzere 1968'de kurulmuş bir kurumdur.