ömür


Results for "ömür"

Meteorological Glossary

YARI ÖMÜR

(Meteorological Glossary) :
(HALF-LIFE) [i]Radyoaktivite olayında, belli miktardaki bir radyoaktif elementin sahip olduğu radyoaktivite değerinin yarıya inmesi için geçmesi gereken süre.
Dream Dictionary of Phrase

KÖMÜR

(Dream Dictionary of Phrase) :
Ağaç kömürü hürmetli bir kimseye, maden kömürü rızık ve mala, Kendisiyle ateş tutuşturulan her şey günah işlemeye, Yanıp kül olmuş kömür hükmü geçmiş söze, kaçırılmış fırsata, Kış mevsiminde görülen kömür mala, Kömür bazen zorluk ve sıkıntıya delalet edeer.
Dream Dictionary of Phrase

KÖMÜRCÜ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Zalim ve despot idareciye; yalan ve nifaka, yüz kızartıcı şeylere delalet eder.
Dream Dictionary of Phrase

OMURGA

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Belkemiği.
Islamic Glossary

ÖMR (Ömür)

(Islamic Glossary) :
Hayat, yaşama, yaşayış. İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen zaman.Kur'ân-ı kerîmde Allahü teâlâ meâlen buyuruyor ki:Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması hep yazılıdır. (Fâtır sûresi: 11)Allahü teâlâ ezelde insanları yaratırken; ecellerini, ömürlerini ve rızıklarını takdiretmiştir. (Hadîs-i şerîf-Müsned-i Ahmed bin Hanbel)Kazâ-ı muallakı hiçbir şey değiştirmez. Yalnız duâ değiştirir ve ömrü yalnız ihsân, iyilikartırır. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât)İnsanların en iyisi, ömrü uzun, ameli güzel olan kimsedir. İnsanların en kötüsü, ömrüuzun, ameli kötü olandır. (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb vet-Terhîb)Kıymetli ömrü lüzumsuz mübâhlara (dinde izin verilen şeylere) bile harcamamalıdır.Haramla geçirmemek ise elbette lâzımdır. (İmâm-ı Rabbânî)Bir kimse binlerce sene ibâdet etse, ömrünü nefsini temizlemekle geçirse ve güzel huylar ileyanındakilere ve keşfettiği âletler ile bütün insanlara faydalı olsa, Muhammed aleyhisselâmatâbi olmadıkça, uymadıkça seâdete, mutluluğa kavuşamaz. (İmâm-ı Rabbânî)Kıyâmet günü makbûl olanlardan, kurtulanlardan olmak istiyorsanız, Allahü teâlânın râzıolduğu, beğendiği iyi işleri yapınız! Sünnet-i seniyyeye, yâni Resûlullah'ın sallallahü aleyhi vesellem yoluna sarılınız. Bu yola uymayan hiçbir şey yapmayınız! Ömrünüzü lehv ve la'b ile yânioyun ve eğlence ile ziyân etmeyiniz; çocuklar gibi top oynamakla vaktinizi elden kaçırmayınız!(İmâm-ı Rabbânî)İnsan ömrü, çölde bir kerecik esen rüzgâr gibidir. Çok çabuk geçer. (Şeyh Sâ'dî-i Şîrâzî)Yavrularım ömür çok kısadır. Oyun ve eğlence zamânı değildir. Yakında yaptıklarınızapişman olursunuz. (Ali bin Şihâb)Bir kimsenin ömründen bir saati, Allahü teâlânın beğenmediği bir şeyde geçerse, ne kadarçok pişman olsa, üzülse yeridir. Bir kimse kırk yaşını geçtiği halde, onun hayırlı işleri, yânisevapları, kötü işlerinden yâni günahlarından ziyâde olmadı ise C ehennem'e hazırlansın.(İmâm-ı Gazâlî)Ömür tamam olup defter dürülür,Sırat köprüsü ve mîzân kurulur,Hakk'ın dergâhında elbet durulur,Buyruğu tutulur ferman eğlenmez.(Azîz Mahmûd Hüdâyî)