özleşme


Results for "özleşme"

Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI ÇALIŞMA SÖZLEŞMELERİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası Çalışma Sözleşmeleri)
Dictionary of Economics

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

(Dictionary of Economics) :
İşçi sendikaları ile işveren sendikaları veya doğrudan işveren arasında aktedilen ve iş şartları ile tarafların hak ve borçlarını düzenleyen yazılı anlaşma. Ücretlerin ve çalışma koşullarının belirlenmesinde toplu pazarlık yönteminin ilk kullanımı 18. yüzyılın sonlarında başlar. Önce İngilterede uygulanan bu yöntem, daha sonra kara Avrupasında ve ABDde geliºti. 1949da ve 1978de Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan metinlerle, toplu iş sözleşmesi güvenceye alınmıştır.
Dictionary of Economics

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ

(Dictionary of Economics) :
İşçi ve işveren sendikaları arasında yapılan, işçi ve işverenin iş şartlarını ve hak ve borçlarını düzenleyen yazılı anlaşmadır. Anlaşmanın yapılabilmesi için, taraflardan biri kesinlikle işkolunda kurulu bir işveren sendikası olmalıdır.
Dictionary of Economics

rtaklıkların, esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak kaydı

(Dictionary of Economics) :
Ortaklıkların, esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak kaydıyla, Yönetim Kurulu Kararı ile, Türk Ticaret Kanunu'nun sermayenin artırılmasına dair hükümlerine tâbi olmaksızın, çıkartabilecekleri azami hisse senedi miktarını gösteren, Ticaret Sicili'ne tescil edilmit sermayeleridir. Kayıtlı Sermaye sözleşme hükümleri uyarınca anonim şirketlerde,sayıları ve nominal değerleri belirlenmişşekilde ihraç edilebilecek hisse senetlerinin tutarı şeklinde tanımlanmaktadır.
Environmental Glossary

DENİZ KİRLİLİĞİ SÖZLEŞMESİ

(Environmental Glossary) :
[ MARPOL = Marine Pollution Convention ] uluslar arası Deniz Kuruluşunun (IMO) önderliğinde kabul edilen ve yakıt taşıyan tankerlerin deniz kirliliğine yol açmalarını önlemek amacıyla oluşturulan sözleşme.