İLÂHÎ


Results for "İLÂHÎ"

Islamic Glossary

Nazm-ı İlâhî

(Islamic Glossary) :
Allahü taâlâ tarafından yanyana dizilen mübârek sözler, Kur'ân-ı kerîm.Kur'ân-ı kerîm nazm-ı ilâhîdir, Arabçadır. Bu arabî kelimeler, Allahü teâlâ tarafındannazmedilmiş olarak âyetler hâlinde gelmiştir. (Zerkânî)
Islamic Glossary

Nûr-ı İlâhî

(Islamic Glossary) :
İlâhî nûr. Allahü teâlânın ihsân ettiği mânevî aydınlık, mânevî ilim.Kur'ân-ı kerîmi anlıyabilmeleri için, Allahü teâlâ, müctehîd denilen âlimlere aklî ve naklîilimleri anlama kuvveti ile keskin zekâ ve çok akıl ve daha nice üstünlükler ihsân eylemiştir. Buüstünlüklerin başında takvâ (Allahü teâlâdan korkup haramlar dan sakınma) gelmektedir.Bundan sonra kalblerindeki nûr-ı ilâhî gelmektedir. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)
Islamic Glossary

NUSRET-İ İLÂHÎ

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın yardımı, imdâd-ı ilâhî, ilâhî yardım.Eshâb-ı kirâmdan bâzıları Huneyn gazâsında, askerin çokluğunu görerek, artık biz hiçmağlûb olmayız dedi. Bu sözler Resûlullah'ın mübârek kulağına gelince üzüldü. Bunun içinharbin başlangıcında nusret-i ilâhî yetişmeyip, mağlûbiyet başladı. Sonra, c enâb-ı Hakmerhamet ederek, zafer nasîb eyledi. (Hâdimî)Ben demek yâni nefsine güvenmek kendini üstün görmek felâkettir. Nusret-i ilâhîningelmesine mâni olur. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

Rahmet-i İlâhiyye

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın merhameti, acıması.Kalbinde zerre kadar îmân olan bir kimse, Cehennem'de sonsuz kalmayacak, rahmet-iilâhiyyeye kavuşarak Cennet'e girecektir. (İmâm-ı Rabbânî)Cenâb-ı Hak bir kulunun hidâyet ve îmânda sebâtını dilerse, o kimseye rahmet-i ilâhiyyegelir. Rahmet-i ilâhiyye, şeytanı uzaklaştırıp, hastanın yüzünden yorgunluğu giderir. (İmâm-ıGazâlî)
Islamic Glossary

Sıfat-ı İlâhiyye

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın zâtî ve subûtî sıfatlarının hepsi.Perdeler tamâmen kalkıp, hakîkat bütün açıklığıyla bildirilince anladım ki, âlemler,mahlûklar (yaratılmışlar) sıfat-ı ilâhiyyenin aynaları ve esmâ-i ilâhiyyenin (Allahü teâlânınisimlerinin) görünüşleri ise de, görünenler gösterenin kendi değildir. Bir şeyin görüntüsü oşeyin kendisi değildir. (İmâm-ı Rabbânî)