İTÂB


Results for "İTÂB"

Islamic Glossary

KİTABSIZ KÂFİRLER

(Islamic Glossary) :
Ehl-i kitâbın dışındaki kâfirler, dinsizler.Müslümanlar, âhirete inanıyor. Kitabsız kâfirler inkâr ediyor. Tekrar dirilmek olmasaydı,inanmayanlar bir şey kazanmaz, müslümanlar da zarar etmezdi. Fakat kâfirlerin dediğiolmayınca, sonsuz azâb çekeceklerdir. (Hazret-i Ali)Kitabsız kâfirlerin kestikleri yenmez, kızları alınmaz ve kız verilmez. (Muhammed Hâdimî)Her müslüman iyi bilsin ki, bütün san'atlar, farz-ı kifâyedir. Bunu düşünerek, bir san'atayapışmak, ibâdet etmek olur. İster kitablı kâfirler keşf etsin, bulsun, ister kitabsız kâfirler, hersan'atı öğrenmek ve hele harb vâsıtalarını en modern, en i leri şekilde yapmağa çalışmak farzdır.(İmâm-ı Gazâlî)
Islamic Glossary

Mukaddes Kitablar

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın Cebrâil aleyhisselâm vâsıtasıyla peygamberlerine gönderdiği kitâblar (Bkz.Semâvî Kitablar).Allahü teâlâ tarafından nesh edilmiş (hükmü kaldırılmış) ve kullar tarafından değiştirilmişmukaddes kitablara hakâret etmek, alay etmek ve bunları okumak, dinlemek câiz değildir.(Muhammed Hâdimî)
Islamic Glossary

Semâvî Kitab

(Islamic Glossary) :
Hak dinlerin kitapları. Semâvî kitapların bize bildirileni yüz dörttür. Bunlardan on suhufŞist (Şit) aleyhisselâma otuz suhuf İdris aleyhisselâma, on suhuf İbrâhim aleyhisselâmaindirildi. Mushaflar; Tevrât Mûsâ aleyhisselâma, Zebur kitabı Dâvûd aleyhisselâma, İncîl kitabıÎsâ aleyhisselâma ve Kur'ân-ı kerîm Muhammed aleyhisselâma nâzil olmuş, inmiştir. (AhmedCevdet Paşa)
Islamic Glossary

ÜMM-ÜL-KİTÂB

(Islamic Glossary) :
1. Muhkem âyetler. (Bkz. Muhkem Âyet)Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:(Habîbim!) Sana kitâbı indiren O'dur. O'ndan bir kısım âyetler muhkemdir ki bunlarÜmm-ül-Kitâbdır. (Âl-i İmrân sûresi: 7)2. Levh-ül-Mahfûz. (Bkz. Levh-ül-Mahfûz)Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:Allahü teâlâ ne dilerse (onu yapar. Bâzısını) mahfeder (vücûda getirmez, bâzısını da)vücûda getirir. Ümm-ül-kitâb O'nun katındadır. (Ra'd sûresi: 39)Bir kimse Cehennem'e götürücü kötü işleri yapar Cehennem'e yaklaşır.Ümm-ül-kitâbda saîd ise son günlerinde Cennet'e götürücü bir iş yaparak Cennet'e gider.(Hadîs-i şerîf-Minhat-ül-Vehbiyye)3. Fâtiha sûresi. (Bkz. Fâtiha Sûresi)