ırk


Results for "ırk"

Islamic Glossary

Hadd-i Sirkat

(Islamic Glossary) :
İslâm hukûkunda başkasının az veya çok malını gizlice, haksız olarak veya rızâsı olmayarakalmak sebebiyle verilen cezâ.Akıllı ve erginlik çağına gelmiş erkek, kadın, köle, efendi, müslüman veya zımmî(müslüman olmayan vatandaş), on dirhem (33 gr. ve 65 santigram) gümüş parayı veyadeğerinde olan mütekavvim (kıymetli, kullanılması câiz ve mümkün) ve durmakla bozulmaya nbir malı, müslüman veya zımmî olan sâhibinin mülkünden dâr-ül-İslâm'da (müslümanmemleketinde), hepsini bir defâda gizlice alırsa ve mal sâhibi de dâvâ ederse, hadd-i sirkatuygulanır ve suçlunun sağ eli bilek mafsalından kesilir. İkinci defâ çalan ın sol ayağı oynakyerinden kesilir. Üçüncüsünde bir yeri daha kesilmeyip, tövbe edinceye kadar hapsedilir.Hırsızlık, çalanın bir kere söylemesi veya iki âdil erkek şâhidin haber vermesi ile belli olur.(İbn-i Âbidîn)Et, sebze, meyve, süt, odun, ot, kuş, tavuk, kireç, kömür, tuz, saksı, ekmek, her çeşit kitabvb. çalmakla hadd-i sirkat lâzım gelmez. (İbn-i Hümâm)
Islamic Glossary

HIRKA-İ SEÂDET

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem, Eshâb-ı kirâmdan (Peygamberimizinarkadaşlarından), Kâ'b bin Züheyr'e, yazdığı güzel kasîdesinden dolayı hediye ettiği bu hırka,İstanbul'da Topkapı Sarayı Müzesi Hırka-i Seâdet dâiresinde diğer kuts al emânetlerle birliktemuhâfaza edilmektedir. Asırlardan beri İslâm devletleri tarafından büyük bir ihtimâmla(titizlikle) korunan Hırka-i Seâdet, Mısır'ın fethi üzerine Mekke Şerîfi tarafından diğer kutsalemânetlerle birlikte Yavuz Sultan Selîm Han'a teslim edildi. Yavuz Sultan Selîm Han'ınmukaddes emânetlerle birlikte Mısır'dan İstanbul'a getirdiği Hırka-i seâdet bir müddet Haremdâiresinde kaldı. Daha sonra Topkapı Sarayı'nda Hırka-i Seâdet dâiresi yaptırılarak oradamuhâfaza edilmeye başlandı.Peygamber efendimize âit mübârek eşyâların, bilhassa Hırka-i Seâdet'in bütünmüslümanların yanında çok büyük değeri ve özel bir yeri vardır. Osmanlılar zamânında her yılRamazan ayının on beşinci günü pâdişâhın ve diğer devlet ileri gelenlerinin katı ldığı özel birmerâsimle (törenle) özel sandukası içinde bulunan Hırka-i Seâdet ziyâret edilirdi. Öncepâdişâh, sonra işâret ettiği kimseler sıra ile Hırka-i Seâdet'e yüzlerini ve gözlerini sürereköperlerdi. Pâdişâh, üzerinde bir kıt'a yazılı bulunan tülbentleri Hırka-i Seâdet'e sürüp ziyâretegelenlere dağıtırdı. Merâsim bittikten sonra Hırka-i Seâdet sandukasını pâdişâhın kendisikilitlerdi. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)
Islamic Glossary

HIRKA-İ ŞERÎF

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem sağlığında büyük velî Veysel Karânîhazretlerine verilmesini vasiyet ettiği mübârek hırkası. Veysel Karânî'ye hediye edilen bu hırka,İstanbul Fâtih'teki Hırka-i Şerîf Câmii'ndedir.Peygamberimize sallallahü aleyhi ve sellem vefâtı yaklaşınca, hırkanızı kime verelim?dediler. "Üveys-i Karânî'ye verin. Alıp giysin ümmetime de duâ etsin" buyurdu.Hazret-i Ömer ve hazret-i Ali, Hırka-i şerîfi Veysel Karânî'ye verdiler. Hırka-i şerîfihürmetle (saygıyla) alıp, öptü, kokladı, yüzüne gözüne sürdü. Secdeye kapanıp şöyle duâdabulundu; "Yâ Rabbî! Sevgili Peygamber efendimiz, ben âciz kuluna hazret- i Ömer ve hazret-iAli ile Hırka-i şerîflerini göndermiş" diyerek günâhkâr müslümanların affı için duâ etti. Bir çokgünâhkâr müslümanın affolduğu bildirilince, Hırka-i şerîfi hürmetle giydi. (Molla Câmî,Ferîdüddîn Attâr, Ebû Nuaym)Veysel Karânî, kendisine hediye edilen Hırka-i şerîfi savaşta dahi yanından ayırmayıp canıgibi muhâfaza ederdi. Veysel Karânî'nin vefâtından sonra titizlikle muhâfaza edilen Hırka-işerîf, Şükrullah Efendi isminde bir şahıs tarafından 1618'de Osmanl ı pâdişâhı Sultan İkinciOsman Hân'a getirilip hediye edildi. Sultan Abdülmecîd Han bu Hırka-i şerîfin muhâfazaedilmesi için Fâtih civârında Hırka-i Şerîf Câmii'ni yaptırdı. Her yıl Ramazân-ı şerîf ayındaŞükrullah Efendinin torunları tarafından halka ziyâret ettirilen Hırka-i şerîf, üzerinde âyet-ikerîmeler yazılı altın işlemeli bir örtü içindedir. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)
Islamic Glossary

IRK

(Islamic Glossary) :
Ayrı soyda olan, ayrı dilde konuşan değişik kültüre sâhip, şeklî özellikleri bulunan insantopluluğu, millet.Irkçılık yapan da, ırkçılık için savaşan da ve ırkçılık uğrunda ölen de, bizden değildir.(Hadîs-i şerîf-Ebû Dâvûd)Hiç bozulmamış, değiştirilmemiş biricik din olan İslâm dîninin güzel ahlâkı ile bezenmiş,birbirlerini seven, yardımlaşan, çeşitli ırklardan, büyük insan topluluklarının, birleştiklerinibiliyoruz. Bu topluluğu ayakta tutan temel, Hak teâlânın emrett iği çalışkanlık, adâlet, iyilik,saygı gibi din esasları idi. Osmanlı Türklerini de, Sakarya kenarından, kısa bir zamanda, Viyanakapılarına götüren kuvvet, Sultan Osman'ın ve çocuklarının sımsıkı sarıldıkları İslâm dînininrûhu ve bedeni tekâmül ettirerek geliştiren ışıklı yolu idi. Çünkü İslâmiyet'te ırkçılık yoktur.Her müslüman kardeştir. (M. Sıddîk bin Saîd)
Islamic Glossary

İNÂN ŞİRKETİ

(Islamic Glossary) :
Ortakların birbirine vekil olup, kefil olmadıkları şirket.İnân şirketinde ortakların birbirine kefîl olmaları da ayrıca şart edilebilir. Sermâyehisselerinin eşit olması şart değildir. Kârın nasıl taksim edileceği bildirilmezse, şirket fâsid olur.İnân şirketi bir veya çeşitli ticâret işleri yapabilir. Kâr nisbeti (oranı) hisseye göre değil,şartnâmeye göredir. (İbn-i Âbidîn)