ŞECER


Results for "ŞECER"

Islamic Glossary

ŞECERE-İ RIDVÂN

(Islamic Glossary) :
628 (H.6) senesinde yapılan Hudeybiye andlaşmasından önce Medîneli müslümanların,altında Peygamber efendimize ve İslâm dînine bağlı kalacakları husûsunda bağlılık yemîniettikleri ağaç.Hudeybiye andlaşması imzâlanmadan önce Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellemanlaşma şartlarını görüşmek ve konuşmak üzere hazret-i Osman'ı Mekkeli müşrikler tarafınagönderdi. Müşrikler, hazret-i Osman'ın anlaşmayla ilgili tekliflerini kab ûl etmedikleri gibi, onualıkoydular. Bu haber, Eshâb-ı kirâma Osman şehîd edildi diye ulaştı. Durumu işitenPeygamber efendimiz de, çok üzüldü ve buyurdu ki: "Bu haber doğru ise, bu kavimleçarpışmadıkça buradan ayrılmayacağız" Sonra orada bulunan Semûre ağacının altınaoturup; "Allahü teâlâ bana bîat etmenizi emr etti" buyurarak Eshâbını bîate dâvet etti.Eshâb-ı kirâm da, Peygamber efendimizin eli üzerine ellerini koyarak; "Allahü teâlâ sana zaferihsân edinceye kadar önünde çarpışa çarpışa fethi gerçekleştirmek veya bu uğurda şehîd olmaküzere bîat ettik" diye söz verdiler. Peygamber efendimiz Şecere-i rıdvân adı da verilen Semûreağacının altındaki bîattan çok memnun oldu. (Abdülhak-ı Dehlevî, Senâullah Pâni Pütî)
Islamic Glossary

ŞECERE-İ TAYYİBE

(Islamic Glossary) :
Temiz ağaç. Bütün iyiliklerin ve güzelliklerin kaynağı olan İslâmiyet'e verilen ad.Zâhir (beden) her zaman İslâmiyet'in emirlerini yapmaya mecbûrdur. Bâtın (kalb) dahakîkatin işleriyle meşgûl olur. Bu dünyâda amel, ibâdet lâzımdır. Bu amellerin bâtına çokfaydaları vardır. Yâni bâtının (kalb ve rûhun) ilerlemesi, zâhirin İslâmiyet 'e uymasına bağlıdır.Zâhirin (bedenin) işi İslâmiyet'e uymak, bâtının işi de İslâmiyet'in meyvelerini, faydalarınıtoplamaktır. İslâmiyet, bütün kemâlâtın (olgunlukların) kaynağı, bütün üstünlüklerin veiyiliklerin temelidir. İslâmiyet'in fayda ve meyve vermesi sâdece bu dünyâya mahsûs değildir.Âhiretin kemâlâtı (olgunlukları, üstünlükleri) ve sonsuz nîmetleri de İslâmiyet'e uymanınnetîceleri ve meyveleridir. Görülüyor ki, İslâmiyet öyle bir Şecere-i tayyibedir ki, onunmeyveleri ile bütün âlem dünyâda da, âhirette de faydalanmaktadır. Bütün faydalar ondançıkmaktadır. (İmâm-ı Rabbânî)
Plants Glossary

hurma (şecere-i temir)

(Plants Glossary) :
Hurmagiller familyasından sıcak ülkelerde yetişen bir ağacın meyvesidir. Ağacın boyu 30 metre kadardır. Gövdesi sütun biçimindedir. Yaprakları büyük ve dilimlidir.Faydası : Bedeni ve zihni gelişmeyi sağlar. Besleyicidir. Kansere karşı koruyucudur. Zihni yorgunluğu giderir. Anne sütünün, bol ve besleyici olmasını sağlar. Boğaz ağrılarını keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderir. Kemik hastalıklarında faydalıdır.
Turkish - English dictionary

şecere

(Turkish - English dictionary) :
pedigree, genealogical tree, family tree.
Turkish - English dictionary

şecereli

(Turkish - English dictionary) :
1. (person) who has a pedigree showing who his remote ancestors were, who has a long pedigree. 2. pedigree, pedigreed (animal).