şeftali


Results for "şeftali"

Plants Glossary

Şeftali

(Plants Glossary) :
(Pfirsichbaum / Pêecher / Peach tree / Prunus persica / Peach) 3-5 m boylarinda bir meyve agaci. Bitki, meyveleri için yetistirilir. Meyveler 5-10 cm çaplarinda, yuvarlak tatli sulu ve hos kokuludur. Vatani Çin'dir. Iran'a, sonra da Anadolu'ya geçmistir. Avrupa'ya da Anadolu'dan yayilmistir.Akdeniz bölgesinde yetistirilen çesitleri: Flardasun, early amber, sâhil seridinin dis kisminda springtime. Ege ve Güney Dogu Anadolu bölgesinde yetistirilen çesitler: Precocissima, sâhil seridinde springtime, early red, dixierd, candinal, starking delicious, redhaven (R-1), redglobe, J.H. Hale Rio-oso-gen, Monroe, triogen, laring, glohaven, cresthaven, Marmara Bölgesi ve Tokat, Samsun ve Amasya bölgesinde yetistirilen çesitler: Dixierd, redhaven (R-1), redglobe, laring, glohaven, cresthaven, blaka J.H. Hale Rio-oso-gen, monroe.Kullanildigi yerler: Çiçekleri kabizligi giderir ve barsak solucanlarini düsürür. Meyvesi hazmi kolaylastirir. Idrar yollarini temizler. Bol mimktarda idrar söktürür. Basur memelerinden dogan sikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalidir.
Plants Glossary

şeftali (prunus persica)

(Plants Glossary) :
Gülgiller familyasından; ılıman bölgelerde yetişen bir ağaç ve meyvesidir. A provitamini bakımından zengindir.Faydası : Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Susuzluğu giderir. Ve vücuda serinlik verir. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.
Recipes Glossary

KEK-ŞEFTALİLİ RULO PASTA

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI3 yumurta, 1. Tuz, şeker, yumurtalar1 çay bardağı şeker, karıştırılırlar, köpük haline2 çay bardağı un, gelinceye kadar çırpılır. İçerisine1 su bardağı şeftali elenmiş 2 çay bardağı un azar azarmarmelatı, karıştırılarak yedirilir.1 çay bardağı 2. Dikdörtgen bir tepsi yağlanır,kıyılmış fındık, üzerine bir yağlı kağıt serilir.10-15 tane ağartılmış Yağlı kağıdın da üzeri yağlanır. Birbütün fındık, numaradaki karışık malzemeler1 kaşık tereyağı, tepsideki yağlı kağıdın üzerineYarım çay kaşığı tuz, dökülür, spatula ile tepsininYarım çay bardağı üzerine düzgünce yayılır. Bir çaypudra şekeri. bardağının yarısından fazla kıyılmışfındık hamur üzerine serpilir, ellehafifçe basarak yerleştirilir.Kızgın fırına verilir. On dakikakadar pişirilip fırından çıkarılır.Nemli bir bez üzerine başaşağıedilir. Böylece altta olan yağlıkağıt üste gelir. Yağlı kağıt pişenpandispanyanın üzerindenzedelenmeden alınır.3. Hemen üzerine marmelatınyarısından fazlası dökülür, yayılır.Pandispanya henüz ılıkkenyanlamasına sarılır. Böylecemarmelat pandispanya katlarıarasında kalır. Sarılırken yanlardanmarmelat taşacak olursa spatula ilealınır. Hemen rulo kuru bir bezesarılır, soğuyuncaya kadarbekletilir ve açılmaması sağlanmışolur.4. Rulo pasta, sarılı bezden alınır.Servis tabağına konur. Kenardantaşan ve kalan marmelat rulonunüzerine sürülür. En üste, kalankıyılmış fındık serpiştirilir.Aralarına her bir dilime denkgelecek şekilde bütün fındıklardizilir. Hepsinin üzerine de pudraşeker ekilir. Keskin bir bıçakladilimler kesilir, servis yapılır.NOT:Pasta rulo yapılırken uzunlamasına(mevsimi ise) muz konursa kesilirkendaha hoş bir görünüm sağlar.
Recipes Glossary

MARMELATLAR-KAYISI, ŞEFTALİ VE ERİK MARMELATI

(Recipes Glossary) :
(Karışık)GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI350 gram kayısı, En iyi marmelatların elma, armut,350 gram olgun erik erik, şeftali ve kayısı gibi350 gram şeftali meyvelerden yapıldığını yazmıştık,1 kilo şeker karışık olarak bir marmelat tarifi1 gram limon tuzu ve yapacağız;ya bir limonun suyu. 1. Marmelatlık meyvelerden 350'şergram kayısı, erik, şeftali gibimeyvelerin kabuk, çekirdek, sap veyenmeyen kısımları çıkardıktan sonrahepsi birlikte az bir su ile birtencereye konur. Elle kolayca ezilecekhale gelince ateşten alınır. Kevgirdengeçilir ve ezmesi elde edilir. Hiç birzaman marmelata fazla su katılmazçünkü bunu koyulaştırmak güçtür. Fazlaateşte kalınca da hoş olmazlar.Renklerini ve nefasetlerini kaybedipesmer bir renk alırlar.2. Bu ezme tencereye konarakpişirilmeye başlanır. Evvelceanlatıldığı gibi pişerken şekerpartileri halinde verilir.3. Marmelatlar ateş üzerinde kıvamlıbir şekilde karıştırılır. Olupolmadığını anlamak için ayrı bir usulde; Kaynama kaşığı çekildiği zamanbıraktığı boşluk çabuk bozulmazsaolmuş demektir.4. İndirileceğine yakın limon tuzuveya bir limonun suyu katılır. Birdakika kadar kaynatıldıktan sonraateşten alınır. Sıcak olarak kavanozadoldurulur.Marmelatların saklanması:Marmelat sıcak olarak kavanozadoldurulduktan sonra: asidin kaynarsuyla eriyiğine batırılmış yağlı kağıtile örtülür, sonra kavanozun kapağısıkıca kapatılır.
Turkish - English dictionary

etşeftalisi

(Turkish - English dictionary) :
,-ni clingstone peach.