PEREST


"PEREST" Kelimesi için arama sonuçları

Ekonomi Sözlüğü

PERESTROİKA

(Ekonomi Sözlüğü) :
Rusçada yeniden yapılanma anmalına gelen ve SSCBde Mihail Gorbaçovun Mart 1985te Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliğine getirilmesiyle baºlayan reform hareketlerinin genel adı. Genellikle sadece ekonomide aşırı merkezi planlamanın katkılarını çeşitli derecelerde ademi merkezileşme ve piyasanın alanını genişletme yoluyla aşma denemeleri için kullanılmakta, siyasal alandaki demokratikleşme süreci daha çok glasnost (açıklık) deyimiyle ifade edilmektedir.Bu reform hareketleriyle birlikte SSCBye bağlı çeşitli cumhuriyetlerde milliyetçiliğin canlanması ve özerklik taleplerinin artması reformcuların işini güçleştirirken, diğer taraftan ekonomideki perestroika oldukça zor ve yavaş gelişebilmektedir. El yardımıyla yürütülen bu alandaki girişimler sınırı belirsiz pragmatik bir nitelik taşırken, bürokrasinin de direnç göstermesi, Sovyet ekonomisinde sıkıntılı ve zor bir sürecin yaşanmaya başlamasına neden olmuştur.Ancak diğer taraftan Sovyetler Birliğinde baºlayan bu demokratikleşme süreci, dünyada da önemli gelişmelere yol açmış, sosyalist ülkelerde büyük toplumsal hareketler yaşanmış, Berlin Duvarının da yıkılmasıyla Doğu Bloku fiilen dağılmıştır. Perestroika dünyada 1990larda yeni bir Avrupanın oluşmasını sağlarken, yeni bir uluslararası işbirliği sürecini de başlatmıştır, dünya ölçeğinde bir yeniden yapılanma mümkün hale gelmiştir.
İslami Terimler Sözlüğü

ATEŞPEREST

(İslami Terimler Sözlüğü) :
Ateşe tapan, mecûsî. Zerdüşt tarafından kurulan bâtıl dîne inanan.Ateşperestler Cehennem'in Hutame denilen beşinci tabakasında yanacaklardır. Birinigörünce kendi elini veya onun elini öpmek ve eli göğse koymak ve eğilmek ve yere kapanmakateşperest âdetidir. (Muhammed Rebhâmî)Horoz, tavuk ve vahşî hayvanları, meselâ geyiği kurban etmek haramdır. Ateşperestlerebenzemek olur. (İbn-i Âbidîn)Nevrûz günü, ateşperestlerin bayramıdır. O gün, onların yaptıklarını yapan, bayram yapanmüslümanın îmânı gider de haberi olmaz. (Kerderî)
İslami Terimler Sözlüğü

ATEŞPERESTLİK

(İslami Terimler Sözlüğü) :
Mecûsîlik, ateşe tapma.Ateşperestliğin (mecûsîliğin) kurucusu Zerdüşt, mîlâddan altı yüz sene önce Hindistan'dadoğdu. Brehmen din adamları tarafından kovuldu. Ateşperestliği Belh şehrinde yaydı. "İyiliktanrısı (Îzed) veya (Ormüzd) ile kötülük karanlık tanrısı (Ehrimen) o lmak üzere iki tanrıvardır" dedi. (Zend) adlı kitabı ve (Avesta) denilen şerhi Avrupa'da basılmıştır. Ateşperestlikİran Şâhı İsfendiyâr tarafından İran'da yayıldı. Hazret-i Ömer İran'ı fethedince acemlermüslüman oldu. Ateşperestlik Hindistan'da kaldı. (Şemseddîn Sâmî)
İslami Terimler Sözlüğü

PUTPEREST

(İslami Terimler Sözlüğü) :
Puta tapan.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:(Allahü teâlâ) O'nu (Muhammed aleyhisselâmı) hak ve hakîkat olan dîni tebliğ vazîfesiylegöndermiştir ki, Hak din diğer dinlere gâlib gelsin. Putperestler beğenmese de bu böyledir.(Tevbe sûresi: 33)İdrîs (aleyhisselâm) diri olarak Cennet'e çıkarılınca, onu çok sevenler, ayrılık acısınadayanamadı. Resmini yapıp seyr eyledi. Daha sonra gelenler bu resimleri tanrı sandı. Çeşitliheykeller de yapıldı. Böylece putperestlik ortaya çıktı. (Nişâncızâde ve Kisâî)Sâlih aleyhisselâm Semûd kavmine gönderilen peygamberdi. Bu kavim putperest idi. Sâlihaleyhisselâma inanmadılar. Sonunda onlara gökten azâb gelip helâk oldular. (Nişâncızâde)R
Türkçe - İngilizce Sözlük

ateşperest

(Türkçe - İngilizce Sözlük) :
,-ti fire-worshiper.