altı


Results for "altı"

Philosophical Dictionary

Saltık Hakikat.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Mutlak hakikat, Fr. Verite absolue). Değişmez hakikat... İlişkin hakikat deyimi karşılığında kullanılır. Saltık hakikat deyiminin tanımındaki metafizik ve diyalektik anlam ayrılığı saltık'ın ve saltık gerçek'in tanımındaki metafizik ve diyalektik anlam ayrılıklarına uygun düşer. bkz. İlişkin Gerçek, Hakikat, Saltık, Saltık Gerçek, İlişkincilik, Metafizik, Metafizik Yöntem, Eytişimsel Özdekçilik, Eytişim Yöntemi.
Philosophical Dictionary

Saltık.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Mutlak, Fr. Absolu, Al. Absolut, İng. Absolute, İt. Assoluto). Hiç bir ilişkiyi gerektirmeksizin kendiliğinden var olan... Nesneler arasındaki ilişkileri ve bağımlılığı dilegetiren ilişkin (göreli, bağıntılı, bağıl) deyimi karşılığında kullanılır. İlişkin deyiminin olduğu gibi saltık deyiminin de metafizik ve diyalektik anlamları başkadır. Hiç bir ilişkiyi gerektirmeksizin kendiliğinden var olan, sonsuzu, sınırsızı, ilksizi, değişmezi, bağımsızı dilegetiren saltık metafizikte yaratıcı özne'dir. Bu yaratıcı özne dinlerde tanrı ve çeşitli idealist öğretilerde tanrı niteliğinde yaratıcı bir güç (örneğin Fichte'de ben, Hegel'de evrensel ruh, Schopenhauer'de irade)tür. Bu metafizik anlam bilimldışıdır. Diyalektik anlam, çeşitli ilişkilerle değişen ve değişecek olduğundan ötürü de geçici olan ve bu yüzden temel olmayan ilişkin'in karşısında hiç bir ilişkiyi gerektirmeksizin kendiliğinden var olan ve bu yüzden de sürekli, sonsuz, sınırsız, değişmez, bağımsız ve bundan ötürü de temel olan'ı dilegetirir. Örneğin özdek bir bütün olarak saltık, ama onun sonsuz değişikliklerle beliren biçimleri ilişkindir. Demek ki her ilişkin saltıklığını da içerir ve içinde taşır. her oluşmada temel olan saltık bir yanla temel olmayan ilişkin bir yan vardır. Demek ki saltıkla ilişkin diyalektik bir rbağımlılık içindedir. Örneğin karşıtların birliği ilişkin, çatışmaları saltıktır. Bu demektir ki karşıtların birliği süreksiz, geçici ve temel olmayan bir belirtidir, karşıtların çatışmasıysa sürekli ve temel olandır. Çünkü doğasal, toplumsal, bilinçsel her olgu kendisinde var olan ilişkin karşıtlığının çelişme ve çatışmasıyle oluşur ve gelişir. Bu oluşma ve gelişme süreklidir, bu yüzden de temeldir. Karşıtların birliğiyse birbirine olan ilişkilerinden, birinin varlığı ötekinin varlığını da gerektirmesinden doğar; çelişme ve çatışmayla değişecek ve sürüp gitmeyecektir. bkz. İlişkin, İlişkincilik, Metafizik, Eytişim, Metafizik Yöntem, Eytişim Yöntemi, Bilgi, Saltık Gerçek, Saltık Hakikat, Saltık Düşüncecilik.
Dictionary of Economics

ALTILAR

(Dictionary of Economics) :
Kömür ve çelik Birliğini, Ortak Pazarı, Euratomu kuran ülkeleri belirtmek için kullanılan bir terimdir. Bu ülkeler Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve Luxemburgtur.
Dictionary of Economics

ALTIN

(Dictionary of Economics) :
Değerli bir madendir. Eski çağlardan beri bilinmektedir. Altın her çağda değer ölçüsü ve tasarruf aracı olarak kabul görmüştür. Dünya altın üretiminin yarısı Güney Afrika tarafından gerçekleştirilmektedir. Altın üretimi yapan diğer belli başlı ülkeler Sovyetler Birliği, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralyadır.Altın üretiminin maliyeti yüksektir. Fiyatların yükseldiği dönemde üretim denetimli bir biçimde genişletilmektedir. Firmalar altın fiyatlarının düşmesini önlemek gerektiğinde arzı ve üretimi daraltmaktadırlar.
Dictionary of Economics

ALTIN KAMBİYO SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası ödemelerde uzun süre uygulanmış bir dolaylı konvertibilite formülüdür. Altın, bu sistemde mübadele aracı olarak kullanılmaz. Talep edildiğinde altına çevrilebilir bir döviz uluslararası işlemlerle değer ölçüsü olarak ödeme aracı hizmetini görür. Altın Kambiyo Sistemi 1922 Cnevre Konferansında kabul edilmiº bir terimdir. Ancak bu terim iktisat literatürüne girmeden çok önce Altın kambiyo Sistemi fiilen uygulanmaktaydı.1929 Dünya bunalımı Altın Kambiyo Sisteminin yıkılışını çabıklaştırdı. Böylece İngiltere 1931de ABD ise 1933de sistemden ayrıldı. İkinci Dünya Savaşı sonrası altın Kambiyo Sistemi dolara dayanarak yürütülmüştür. Dolar bu dönemde uluslararası değer ölçüsü ve ödeme arası olarak kabul edilmiştir. Amerika 31 Ocak 1934te doların değerini 1 ons (31 gram) altın= 35 dolar olarak belirledi. Böylece Amerika yabancı merkez bankalarına talep ettiklerine 1 onsu 35 dolardan altın vrmeyi kabul etmiştir. Amerikadaki fiyat yükseliºleri dolarin satin alma gücünü zayıflatmıştır. Doların dış piyasalarda 1934 yılında belirlenen değerini korumuş olması nedeni ile ABde yabancı ülkelere dolar akınına neden olmuştur.ABD dışındaki dolarların ABDnin altın rezervlerini aşan boyutlara ulaşması altın kabiyo sisteminin işleyişini güçleştirmiştir. Alınan önlemler uluslararası para piyasasında ortaya çıkan bunalımları önleyememiştir. Böylece16 Ağustos 1971de doların dış ödemelerde altına konvertibilitesi kaldırılmıştır. Bunun sonucunda altın kambiyo sistemi de sona ermiştir. (Ayrıca bk. Altın, Altın Sikke Sistemi, Altın Külçe Sistemi Konvertibilite Dolar Problemi Sterling Bloku, Roosa Bonoları, Sıvop Örgütü)