PAZARLAMA
PAZARLAMA
(Dictionary of Economics) :
Tüketici veya müşteriyi daha iyi tatmin etmek ve firmanın amacına ulaşmasını gerçekleştirmek üzere, mal ve hizmetlerin üreticiden tüketiciye doğru olan akışına bir yön verilmesini sağlayan işletme faaliyeti. Pazarlama faaliyeti bir işletmede tüketiciyle ilişkiler bakımından satış, dağıtım, reklam vb. gibi doğrudan ve pazar araştırması, ürün pazarlaması vb. dolaylı faaliyetlerin tümünü kapsamaktadır.
PAZARLAMA ARAŞTIRMASI
(Dictionary of Economics) :
İşletmenin pazarlama işlevinin gerektiği biçimde yerine getirilmesi ve pazarlamaya ilişkin problemlerin belirlenip çözümlenmesi için gerekli bilgilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve pazarlama kararlarında kullanılması. Bu araştırmalarla mallara, hizmetlere, pazarlara, pazarlama kurumlarına, dağıtım kurallarına ve öteki pazarlama konularına ilişkin gerçekle mümkün olduğu kadar kaynaktan bilgi toplamaya çalışılır. Pazarlama araştırmalarında başlıca bilgi kaynakları anket, gözlem, mülakat, çeşitli ekonomik göstergelere ilişkin iç ve dış kaynaklı istatistiksel yayınlar, araştırma ve raporlar, işletmelerin çeşitli defter ve kayıtlarıdır.
PAZARLAMA MARJI
(Dictionary of Economics) :
İlk satıcıya ödenmiş olan fiyat ile piyasa zincirindeki son alıcının ödediği fiyat arasındaki fark. Ambalajlanarak satılan gıda maddelerinde ve ilaçlarda pazarlama marjı genellikle daha yüksektir.
PAZARLAMA
(Dictionary of Economics) :
İşletmenin amacına ulaşması ve müşteriyi tatmin için, mal ve hizmetlerin üreticiden tüketiciye doğru olan akışına yön verilmesini sağlayan işletme faaliyetidir. Satış, dağıtımi reklam gibi doğrudan ve ürün farklılaştırılması, pazar araştırması gibi dolaylı faaliyetleri kapsar.
PAZARLAMA ARATTIRMASI
(Dictionary of Economics) :
İşletmenin pazarlama fonksiyonunu yapabilmesi için gerekli bilgilerin elde edilmesi, bunların analizi, yorumlanmasından sonra karar verme sırasında kullanılmasıdır. Pazarlama araştırmaları yapılırken anket, mülaket, istatistiksel yayınlar ve raporlardan yararlanılır.