ekonomi


"ekonomi" Kelimesi için arama sonuçları

Ekonomi Sözlüğü

EKONOMİK GÖSTERGELER

(Ekonomi Sözlüğü) :
Bir ekonominin durumunu gösteren rakamlar ve rakamsal tablolar. En önemlileri milli gelir, istihdam, fiyat, ücret, sektörel üretim, ihracat ve ithalat verileridir.
Ekonomi Sözlüğü

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ÖRGÜTÜ

(Ekonomi Sözlüğü) :
1960da kurulan uluslararası ekonomik örgüt. Kısaca OECD diye bilinir. Zaman zaman zenginler kulübü diye anıldığı da olur. Çünkü üyelerinin Türkiye hariç hepsi dünya ekonomisinin refah bakımından önde gelen ülkeleridir. OECD üyesi ülkeler şunlardır: ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Batı Almanya (Birleşik Almanyanın kurulmasıyla Doğu Almanyada örgüte girmiº oldu), Finlandiya, Fransa, Hollada, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsviçre, İsveç, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan.Örgütün amacı ekonomik gelişmeyi ve dünya ticaretini desteklemektir. Bu amaca ulaşmak için üye ülkelerde istihdamın ve yaşam standardının yükselmesini, mali istikrarın kurulmasını sağlamaya çalışır. Bunu ise ülkelerarası mal ve hizmet akımlarının serbestleşmesi yoluyla yapabileceğini düşünür. Öte yandan gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımların eşgüdümünü yapar.OECD ekonomi alanındaki yayınlarıyla da ağırlık taşıyan bir örgüttür. Çok sayıda istatistiksel veri yayınlar, raporlar, dergiler ve iktaplar çıkarır. Merkezi Paristedir.
Ekonomi Sözlüğü

EKONOMİK KALKINMA

(Ekonomi Sözlüğü) :
(Bk. Model)
Ekonomi Sözlüğü

EKONOMİK MODEL

(Ekonomi Sözlüğü) :
(Bk. Model)
Ekonomi Sözlüğü

EKONOMİ POLİTİK

(Ekonomi Sözlüğü) :
Siyasal iktisat da denir. Political Economynin karºiligi olarak kulanılmaktadır. Ekonomi ya da iktisat bilimi dendiğinde ise Economics karşılığı kullanılmaktadır. Bunlar arasındaki fark şudur: Economics, yani iktisat pür iktisattır. Burada iktisatçı, iktisadi olayların iktisadi nedenleriyle kendini sınırlamaktadır. Ancak iktisadi olaylar siyasi ve sosyal nedenleriyle birlikte düşünüldüğünde ve ele alındığında ortaya çıkan analiz ekonomi politik kapsamında bir analizdir. Sözgelimi klasik iktisat okulu ve Marxist iktisat ekonomi politik yaklaşıma örnektir. Ama neoklasik iktisat pür iktisattır, yani economics çerçevesinde kullanılmaktadır.