görü


Results for "görü"

Philosophical Dictionary

Görüntücülük.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Hayaletçilik, Fr. Fantasmatisme). Usun algıladığını gerçeğin kendisi saymayıp görüntüsü sayan öğretilerin genel adı... ilk görüntücü sayılabilecek olan antık çağ Yunan düşünürü Demokritos (İ.Ö. 460-350) şöyle der: "Bilginin iki biçimi var: Gerçek olan ve görüntü olan. Görme, işitme, koklama, tat alma ve dokunma bize görüntüyü verir. Gerçekse göremeyeceğimiz, işitemeyeceğimiz, koklayamayacağımız, tadamayacağımız ve dokunamayacağımız kadar derindedir. Kullanılageldiğine göre renkli, tatlı, yumaşak vardır. Gerçekteyse var olan atomlarla boşluktur. Algıladığımız zaman değil, tersine, algılayamadığımızzaman gerçek ortaya çıkar"... Antik çağ Yunan düşünürü Berkeley gibi idealistler bu anlamda görüntücüdürler. bkz. Us, Usçuluk, Görme, Duyumculuk.
Philosophical Dictionary

Görünüş ve Ger;ek.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Biçim ve Öz.
Philosophical Dictionary

Hoşgörü.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Müsamaha, Fr. Tolerance). Kendi düşünce ve inançlarına karşıt bulunan düşünce ve inançlara katlanma... Hoşgörü, insanların din kavgalarıyle birbirlerini kırıp geçirdikleri günlerde birçok öğretilerin sığındıkları ve savundukları bir kavramdır. Örneğin Protestanlarla savaşan, koyu katolikliğinden ötürü kralına bile kafa tutarak asılmayı göze alan Thomas More (1478-1535), ünlü Ütopya'sında çeşitli dinlere bağlanmayı hoşgörüyor ve çeşitli dinlere bağlı olanlara da birbirlerin hoşgörmelerini öğütlüyor. More'a göre hoşgörü yasasını çiğneyenler sürgün cezasıyle cezalandırılacaklardır. Bir dinin öbürüne üstünlüğünü savunmak, herhangi bir dini küçümsemek yasaktır. Hoşgörü yasası öylesine geniş tutulmuştur ki tanrısızlar bile ütopyada yaşayabilirler, ancak memurluk yapamazlar. Dinsizlik suç değildir, herhangi bir dini küçümsemek suçtur. bkz. Ütopya.
Chemical Dictionary,

Görünür spektrum

(Chemical Dictionary,) :
Dalga boyu yaklaşık 390 nm ile 760 nm arasında bulunan ve elektromanyetik ışımanın bütün görünen dalgalarını içeren spektrumu.
Sociological Dictionary

BÜTÜN GÖRÜŞ [İng. Wholism]:

(Sociological Dictionary) :
Topluma işleyen bir bütün, dönem bir çark anlayışı ile yaklaşarak, parça ve parçalar ile bütün arasındaki ilişkinin gözününde tutulmasını savunan görüştür. Aileyi toplumla, ferdi içinde bulunduğu sosyal grupla açıklamak gerekir. Bütüncü görüş sayesinde farklı sosyal bilimlerde tahlil ve değerlendirmelerde yanılma payı azaltılmış olur. Bütünü değerlendirdikten sonra parçalara inmek (Sezal, i. 1981, Goodman, N. 1992) ve parçalarla bütün arasında ilişkiler kurmak ilmî bir ihtiyaçtır.