hareket


Results for "hareket"

Meteorological Glossary

ÇAN EĞRİSİ HAREKET

(Meteorological Glossary) :
(RECURVATURE) [i]Kasırganın kendi normal güzergahı olan batılı yönden ayrılarak önce kutuplara doğru yönelmesi sonra da doğuya hareketiyle ortaya çıkan çan eğrisi şeklindeki hareketi.
Meteorological Glossary

GERİ HAREKETLİ SİSTEM

(Meteorological Glossary) :
(RETROGRADE SYSTEM) [i]Sinoptik meteorolojide, hareket yönünü tersine çeviren bir sistem. Atmosferik bir dalga, uzanmakta olduğu akıntı yönünün tersine hareket ederse geriye dönük dalga olarak isimlendirilir.
Meteorological Glossary

TERS HAREKET

(Meteorological Glossary) :
(RETROGRESSION) [i]Meteorolojide, bir hava sisteminin içinde bulunduğu temel akış yönünün tam tersi yönünde hareket etmesidir. Bu tür olaylar daha çok uzun dalga troflarında veya makro ölçekli hava hareketleri içerisinde gözlenir. Örneğin; bir uzun dalga trofu, normal hareket yönü doğuya doğru olan bir hava kütlesi hareketi içinde hafifçe batıya doğru hareket edebilir.
Meteorological Glossary

YARI JEOSTROFİK HAREKET

(Meteorological Glossary) :
(QUASI-GEOSTROPHIC MOTION) [i]Jeostrofik rüzgara çok yaklaştığı bilinen veya varsayılan hava hareketi için kullanılan terim. Bu varsayım hareketin büyük ölçekte olması durumunda geçerlidir.
Automotive Industry Glossary

Hareket nakil sistemi

(Automotive Industry Glossary) :
Hareket nakil sistemi şaft, kardan mafsalı ve kayıcı mafsal gibi parçalardan oluşur. Bu sistemler, motor gücünün şanzımandan (vites kutusu) diferansiyele nakledilmesinde kullanılır.