CARİ


Résultats pour "CARİ"

Dream Dictionary of Phrase

CARİYE

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Kadın Hizmetçi.
Glossaire islamique

CÂRİYE

(Glossaire islamique) :
Harbde esir alınıp İslâm memleketine getirilen kadın köle.Sizden hiç biriniz, sakın memlûküne (kölesine) kölem, câriyem diye seslenmesin.Yiğidim, oğlum, kızım desin. Onlar da size efendim, desin. (Hadîs-i şerîf-En-Nihâye)Kölenin, câriyenin nafakasını vermek (geçimini karşılamak) efendisine farzdır. (İbn-iÂbidîn)
Glossaire islamique

MÂ-İCÂRÎ

(Glossaire islamique) :
Akar su. Devamlı akmakta olan ve üzerinde herhangi bir pisliğin durması mümkün olmayançay, dere, ırmak, nehir veya yer altından çıkarılan artezyen suları. Bir saman çöpünü götürensu, akar su sayılır.Mâ-i cârî temizdir. Kendisiyle her türlü temizlik yapılır. (M. Zihni Efendi)
Glossaire islamique

NECCÂRİYYE

(Glossaire islamique) :
Hicretin üçüncü asrında Hüseyin bin Muhammed en-Neccâr tarafından kurulan bozuk fırka.Neccâriyye fırkasının inanışlarının bâzıları Cebriyyeye, bâzıları Mûtezileye uygundur.Neccâriyyeye göre Allahü teâlâ kalbdeki bilgi kuvvetini göze verir. Bu bilgi kuvvetiyle Allah'ıbilir. Îmân; Allah'ı, peygamberleri, farzları bilmek ve bunu dil il e ikrâr etmek (söylemek)tir.Bunlardan birini bilmeyen ve ikrâr etmeyen kâfirdir. Îmân artar fakat eksilmez. Neccâriyyefırkası Allahü teâlânın ilim, kudret, hayat ve diğer ezelî sıfatlarını kabûl etmez. Allahü teâlânınCennet'te görülmeyeceğini kabûl eder. (Abdülkâhir Bağdâdî)Neccâriyye fırkası, birbirlerini küfürle (îmânsızlıkla) suçlayan birçok kollara ayrıldı. Bunlararasında meşhûr olanları; Burgûsiyye, Za'ferâniyye, Mustadrikedir. (Zâhid-ül-Kevserî)
Glossaire islamique

Sadaka-i Câriye

(Glossaire islamique) :
Yapıldıktan sonra sevâbı devâm eden hayırlı, iyi işler. Devamlı hayra sebeb olan sadaka.Bir mü'min vefât edince, bütün amelleri biter. Yalnız üç ameli bitmeyip, bunlarınsevâbı amel defterine yazılmaya devâm eder. Bu üç amel; sadaka-i câriye, faydalı ilim(kitabları) ve kendisine hayırlı duâ eden sâlih evlâddır. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Müslim veSahîh-i Buhârî)