PATLICAN


"PATLICAN" Die Ergebnisse der Suche nach dem Wort

 Pflanzen Glossar

patlıcan (badincan)

( Pflanzen Glossar) :
Patlıcangiller familyasından; kalın saplı, uzunca yapraklı, iri mor meyveli, bir yıllık otsu bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır. İçeriğinde A vitamini, fosfor ve bazı esanslar vardır.Faydası : Kansızlığı giderir. Karaciğer ve Pankreasın muntazam çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanması ve ağrısını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntısını giderir. Cilt hastalıkları, şeker, mide bağırsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar patlıcan yememelidir.
 Rezepte Glossar

DOLMALAR-ETLİ PATLICAN DOLMASI

( Rezepte Glossar) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI300 gram orta yağlı 1. Patlıcanların tepeleri kesilir.kıyma Ortasından ikiye bölünür. içleri7 adet orta boy oyulur, tuzlu suya atılır.patlıcan 2. Kıymanın üzerine yıkanmış,1 fincan pirinç ayıklanmış pirinç, rendelenmiş1 orta boy soğan domates, çentilmiş soğan, kıyılmış2 domates soğan, tuz, karabiber ve bir fincan5 kaşık yağ su katılarak hepsi birlikte iyiceYarım kaşık salça karıştırılır.1 küçük demet 3. Altı düz bir tencerede salça,maydanoz yağda hafifçe kavrulur.yeterince tuz, 4. Patlıcanlar iki numaradaki harçkarabiber ile doldurulur. Üzerlerinepatlıcanların ağzına göre kesilmişdomateslerle kapak yapılır.5. Salçalı tencereye patlıcanlar dikolarak istif edilir. Üzerlerinebasmaya yakın su ilavesiyle hafifateşte pişirilir.
 Rezepte Glossar

HAMUR İŞİ-PATLICAN BÖREĞİ

( Rezepte Glossar) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI3 adet orta boy 1. Patlıcan sapları kesilir , kararıpatlıcan , alınır , bir santim kalınlığındayeterince tuz. dilimler halinde kesilir.1 çay bardağı 2. Patlıcanlar kurulanır, kızgınrendelenmiş beyaz yağda iki tarafı az kızartılır,peynir, 2 yumurta soğutulur.Yarım bağ maydanoz. 3 .Rendelenmiş veya çatalla ezilmişKızartmak için: peynir, iki yumurta , ince kıyılmış1 çay bardağı sıvı maydanoz ile karıştırılır.yağ 4 . Kızartılan patlıcanlardan bir2 adet yumurta dilim alınır , üzerine peynirli1 çay bardağı un. harçtan konur, onun üzerinekızartılmış bir patlıcan kapatılır.Böylece bütün patlıcanlar bu şekildebitirilir.5. Kalan iki yumurta bir kabakırılır, kaşığın ucunda un katılarakiyice çırpılır.6. 4 numaradaki arası harçlıpatlıcanlar evvela una bulanır ,sonra yumurtaya batırmak suretiyleevvelce patlıcanların kızartıldığıyağ kızdırılarak, kızgın yağınüzerine döşenir. Üzeripembeleşinceye kadar kızartılır.Diğer tarafı da aynı şekildekızartılır. Sıcak sıcak servisyapılır .
 Rezepte Glossar

KARNIYARIK PATLICAN

( Rezepte Glossar) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI7-8 Orta boy düzgün 1. Evvelâ patlıcanların içipatlıcan hazırlanır, şöyle ki:2 kaşık yağ 1 kaşık yağda çentilmiş soğan2 adet domates sararıncaya kadar kavrulur.1 orta boy soğan Domatesin biri ince doğranarak1 fincan ayçiçek yağı içerisine konur, tekrar domatesOrta portakal öldürülünceye kadar ateşte tutulur.büyüklüğünde kıyma Sonra içerisineYarım kaşık salça kıyma konur, hepsi karıştırılarak1 bardak su kıyma hafifçe ateşte kavrulur,Kâfî miktarda tuz, içerisine ince kıyılmış maydanoz,karabiber, karabiber, tuz serpilir,1 küçük demet karıştırılır.maydanoz. 2. Patlıcanların sap kısmından birbuçuk santim kadar kesilir. Üst veyanlarındaki yeşil kabuklar soyulur.Patlıcanların üst ve yanlarındanikişer santim şeritler halindesoyulur, üst kısmı yarıdan ziyadeyarılır.3. Tavada kızdırılmış bir fincanyağda kesilen yerler pembeleşinceyekadar ateşte çevirerek kızartılır.4. Bir tepsi ya da yayvan birtencereye bir kaşık yağ, yarım kaşıksalça konur, ateşte öldürülür. Tepsiveya tencere ateşten alınır.Patlıcanların yarık kısımları üstegelmek üzere dizilir. 1 numaradahazırlanan içten kaşıkla yarıkyerlere doldurulur. Kalan bir adetdomates dilimler halinde kesilerekpatlıcanların üzerlerine döşenir.Tepsiye bir bardak su koyarak hafifateşte pişirilir.NOT:Bazılarına kızarmış patlıcanlar ağırgelebilir. O zaman patlıcanlarkızartılmadan yapılır. Yalnız suyunufazla vermek lazımdır. Biraz geçpişerler. Patlıcanların iki parmakarasında pişip pişmediğini kontroletmek suretiyle yumuşayıncaya kadarpişirmek gereklidir. Böyleliklekarnıyarıklar daha hafif olur.
 Rezepte Glossar

PATLICAN KEBABI

( Rezepte Glossar) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
6 adet patlıcan 1. Bir tencerede et, çentilmiş soğan
500 gram kuşbaşı ve bir kaşık yağla ateşe konur.
koyun eti Zaman zaman karıştırılarak kavrulur.
3 sivri yeşil biber 2. Üzerine salçası konur, iki üç
4 orta boy domates dakika karıştıra karıştıra kavrulur.
1 baş kuru soğan 3. Kavrulan bu salçalı ete iki
2 kaşık yağ bardak su, tuz dökülür. Etler iyice
Yarım kaşık salça pişinceye kadar ocakta tutulur.
1 çay bardağı ayçiçek 4. Patlıcanların kabukları soyulur.
yağı Üçer santim kalınlığında doğranır,
2 bardak su üzerine tuz ekilir, tuzlu patlıcan
Yeterince tuz, elle ovulur. Onbeş dakika öylece
karabiber bırakılır, yıkanır, bir bezle
1 küçük demet kurulanır. Sonra ayçiçek yağında
maydanoz. güzelce kızartılır.
5. Bir tepsinin yalnız kenarlarına
gelmek üzere patlıcanlar sıralanır.
Ortasında boş olan kısma pişen et,
suyu ile konur. Hepsinin üzerine
dilimler halinde domatesler döşenir.
Aralarına uzunlamasına kesip,
çekirdekleri çıkarılmış biberler
konur.
6. Öylece tepsi fırına sürülür.
On-onbeş dakika kadar fırında
tutulur, çıkarılır. Üzerine kıyılmış
maydanoz ekilir, servis yapılır.