SOĞUK


"SOĞUK" Die Ergebnisse der Suche nach dem Wort

 Glossar der Meteorologie

SOĞUK CEPHE TİPİ OKLÜZYON

( Glossar der Meteorologie) :
(COLD-FRONT TYPE OCCLUSION) [i]Genelde Kuzey yarımkürede anakaraların doğu kıyılarında oluşan bu cephe tipinde, oklüzyon cephenin gerisindeki soğuk hava, cephe önündeki soğuk havadan daha soğuktur. Sıcak cepheye göre hızlı hareket eden soğuk cephenin sıcak cepheyi yakalaması durumunda ortaya çıkan cepheye oklüzyon cephe denilmektedir. Oklüzyon cephelerde, cephe gerisindeki hava, cephe önündeki havadan daha soğuksa "soğuk oklüzyon" adını alır. Soğuk oklüzyonlardaki hava olayları hemen hemen soğuk cephede olan hava olaylarına benzer. Yağış türü genellikle sağanak ve gök gürültülü sağanak olmak üzere cephenin geri tarafındadır.
 Glossar der Meteorologie

SOĞUK ÇEKİRDEKLİ ORAJLAR

( Glossar der Meteorologie) :
(COLD CORE THUNDERSTORMS) [i]Dik Lapse-Rate sonucunda oluşan orajlar. Bu oluşumun temelinde çok soğuk havanın, yere yakın sıcak hava üzerinde tırmanması yatar.
 Glossar der Meteorologie

SOĞUK DALGA

( Glossar der Meteorologie) :
(COLD WAVE) [i]Tarım, endüstri, ticaret ve sosyal yaşantıda artan koruma önlemi gerektirecek şekilde hava sıcaklığının 24 saat içerisindeki hızlı düşüşü. Sıcaklığın hissedilir derecede ve kısa sürede düşmesi. Kriter olarak, yaşanan mevsim veya ay itibariyle o bölgede o yılın en düşük değerinin yaşanması. Hava sıcaklıklarındaki düşüşün en az iki gün sürmesi, geniş bir bölgeyi kaplaması ve normallerinden 15 derece daha soğuk havanın yaşanması gerekir.
 Glossar der Meteorologie

SOĞUK GÜN

( Glossar der Meteorologie) :
(ICE DAY) [i]Sabah saat 09:00 GMT'de başlayıp ertesi sabah 09:00 GMT'de biten 24 saatlik süre boyunca sıcaklığın 0 °C'den daha aşağı derecelerde seyrettiği gün için kullanılan terim.
 Glossar der Meteorologie

SOĞUK HAVA HORTUMU

( Glossar der Meteorologie) :
(COLD AIR FUNNEL) [i]Havanın çok soğuk bir hava içerisinde yükselmesi sonucu oluşan, kısa süreli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışa neden olan kısa ömürlü hortum veya huni şeklinde oluşan bulutlar. Bu durumda soğuk hava hortumları kısa süreli de olsa yere inebilir fakat diğer tip tornadolar kadar etkili değildir.